Döntenek a Harman 150 milliós támogatásáról

Még nem tudni, mikor, hány fővel indulhat el a keverőpultok építése Pécsen a Harmannál

Rendkívüli közgyűlésen dönt a pécsi önkormányzat arról, hogy a Harman amerikai hangtechnika-gyártó cég mielőbb elindíthassa munkahelyteremtő beruházását. A cél eléréséhez 150 millió forintos támogatást ad Pécs, a városvezetés az ellenzék hozzájárulására is számít.

hirdetés

Mint azt korábban megírtuk, három és fél milliárd forintos beruházással 420 új munkahelyet hoz létre a Harman amerikai hangtechnika-gyártó cég Pécsen. Az üzem megnyitását júliusban tervezik, s bizakodni lehet benne, hogy pár éven belül európai gyártóközpontot alakítanak ki a beruházók a városban, akár több ezer munkahellyel.

Deli Eszter városházi szóvivő pénteken tett bejelentést arról, hogy a város saját erejéből is igyekszik támogatni a beruházást, hiszen az amerikai cég Pécsre érkezésével 420 új munkahely jön létre.

– Összesen mintegy 150 millió forintot biztosítunk arra, hogy gyártócsarnok megfelelhessen a tűzvédelmi biztonsági előírásoknak, ez elengedhetetlen ahhoz, hogy megkezdhesse a vállalat pécsi működését – mondta a szóvivő.

A nyáron induló, a korábban Pécsen termelő Elcoteq Szilva utcai bázisán működő üzemben már megkezdték a berendezkedést az amerikaiak, toborozzák az embereket és év végéig folyamatosan érik el a beígért létszámot.

Az önkormányzat Páva Zsolt polgármester tervei szerint később az adórendeletet is átalakítja, hogy a cég kedvezőbb mértékű építményadót fizessen, ennyi áldozatot ugyanis mindenképpen megér a szerinte a több száz, a későbbi években akár több ezer új munkahely.

A pécsi üzemben – amelyet egyébként Európa 64 helyszíne közül választottak ki – első körben kihangosításhoz szükséges keverőpultokat és azokhoz kapcsolódó eszközöket állítanak majd elő. Elsősorban hangtechnikusokat, mérnököket és technikusokat kívánnak alkalmazni, hiszen nagyon fontos a keverőpultok tesztelése és megfelelő beállítása. A magasan kvalifikált szakemberek mellett további 280-300, a gyártásban közreműködő dolgozót keresnek.

A jövőben a keverőpultok fejlesztése és egy beszerző központ is Pécsre települhet, de Páva Zsolt informális úton úgy értesült: több feltétel egyidejű megléte esetén a Harman Pécsre összpontosítaná európai termelését; ez több ezer fő alkalmazását jelentené.