Pécs: ügyek ezrei négy helyen

A hivatali ügyintézések olcsóbbak lesznek

Jövő héttől az eddigi 63 helyett már 150 ügyet intézhetünk a pécsi kormányablaknál, a Nagy Lajos király útján, de év végéig megvalósul a teljes egyablakos ügyintézés is a városban. Ráadásul nem egy, hanem rögtön négy helyen.

hirdetés

Év végére valósulhat meg, hogy elegendő lesz egy helyre bemennünk, és szinte minden, közigazgatással, állammal kapcsolatos ügyben el tudjuk intézni, amit csak akarunk. A kormány gyakorlatilag 2010 óta dolgozik a témában, s mára elérték, hogy az eddigi 63 helyett már 150 ügyben lehessen felkeresni a kormányablakokat; Pécs esetében a Nagy Lajos király útit.

Kertvárosban, Uránvárosban, a belvárosban és a pályaudvaron is lehet majd intézkedni

– A legnépszerűbbek a családtámogatási típusú ügyek (gyermekgondozási segély, anyasági támogatás, családi pótlék igénylése), az ügyfélkapu regisztráció, valamint az utazási költségtérítés iránti kérelmek, de a kormányablakban sokan egyszerűsített honosítást is kérelmeznek – mondja Hargitai János megyei kormánymegbízott. Szerinte jelentős ügyforgalmat generálnak az államigazgatási, hatósági ügyekben (anyakönyvi igazgatás), de gyakran más jogág területéhez tartozó kérdésekben is.

A forgalom tovább nőhet az újabb ügyekkel. Ezek közt említhetők az általános panasz-beadványok, bejelentések átvétele, az építésigazgatási hatáskörökbe tartozó kérelmek, bejelentések elektronikus formában való átvétele és feltöltése, a kereskedelmi igazgatás feladatkörébe tartozó bejelentések, engedélyezések iránti kérelmek bevétele és továbbítása.

– Az év végére állhat fel az úgynevezett egyablakos ügyintézés, amikor is közel 2500 ügykörben állnak a kormányablak munkatársai az ügyfelek rendelkezésére. Jelenleg zajlik a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében a megyeszékhelyen biztosított kormányablak-ügyintézők képzése – mondja Hargitai.

Pécsett a tervek szerint négy helyen nyílik kormányablak: a Kossuth Lajos téren, a jelenlegi okmányiroda helyén, az Aidinger u. 43. alatt Kertvárosban, a volt gyógyszertár épületében, emellett a Szántó Kovács János u. 1. alatt, a Pécsi Tudományegyetem épületében és az Indóház téren, a vasútállomásnál is lesz kormányablak az év végétől.

– Mindegyik helyen, ahogy most a Nagy Lajos király útján is, reggel nyolc és este nyolc között fogadjuk az ügyfeleket – teszi hozzá Hargitai.

Az országban egyébként több mint 300 helyszínen lesz kormányablak. Ehhez jelenleg több mint hatezer, elsősorban okmányirodai munkatárs képzése zajlik, akik a kormányablakokban fognak dolgozni. Eddig a korábbi 33 szakigazgatási szervből 14-et integráltak a kormányhivatalokba.

[frame]

Itt a teljes lista!

A kormányablak.hu-n rengeteg információt megtalálhatunk a jelenleg intézhető ügyekről, sőt számos szükséges nyomtatvány is fellelhető, kinyomtatható onnan. Aki nem akar böngészgetni, az pedig ide kattintva nézheti végig, mi mindenben ígérnek jelenleg segítséget a kormányablaknál ma, illetve július 1-től.

[/frame]