Pécs ünnepli az ókeresztény sírkamrát

Fontos évfordulót ünnepelhet a város november 28-án, ugyanis ezen a napon lesz 15 éve annak, hogy a város szívében álló ókeresztény temető felkerült az UNESCO Világörökségi Listájára. A neves alkalom apropóján az ókori Sopianae mindennapjait megelevenítő örökségműhelyekkel, forralt boros sétával, római ízekkel, és Závada Péter költő zenés slam poetry előadásával várják a házigazdák a Cella Septichora Látogatóközpontba betérőket, természetesen kedvezményes belépőjegyekkel.

hirdetés

A magyarországi világörökségi helyszínek közül a pécsi ókeresztény temető az egyetlen, amely kultúrtörténeti kategóriában nyert felvételt az UNESCO világörökségi listájára. Ennek november 28-án lesz immáron 15 éve. A kerek évforduló alkalmából a pécsieket színes, izgalmas, érdekes programokkal várja a Cella Septichora Látogatóközpont. Nézzük mire számíthatunk!

Megismerhetjük a sírkamra rejtélyeit
Megismerhetjük a sírkamra rejtélyeit

A kreatív 10 órától 14 óráig tartó örökségműhelyek-foglalkozásokon Sopianae mindennapjai elevenednek fel, temetkezési szokásokon túl a látogatók megismerhetik a római kori divattrendeket, kóstolhatnak gasztronómiai ínyencségeket, valamint kipróbálhatják a korszakra jellemző legfontosabb kézműves tevékenységeket is.

Ezután újabb érdekesség jön, 14 órától ugyanis kezdetét veszik a „Múltba röppentő forralt boros pillanatok”. A séta során a résztvevők felfedezhetik a késő római ókeresztény temetőt, majd útjukat a virágzó középkor századaiban folytathatjákák, és megtekinthetik Magyarország egyik legjelentősebb szellemi központjának, a pécsi Püspökvárnak az épített örökségét is. A kis túrán pedig már csak azért is érdemes részt venni, mert utána zamatos borokat is kóstolhatnak az érdeklődők.

A nap fénypontjaként ezután Závada Péter költő-rapper és Ratkóczi Huba zenés slam poetry estje következik a Cella Septichora Látogatóközpontban 16 órától. A műsor témája: „Élet és halál örök körforgásának megközelítése a slammelő szemszögéből”.

Helyszín: Cella Septichora Látogatóközpontba
Időpont: 10.00-tól

Jelentkezés és további információ:
+36 72 224 755
info@pecsorokseg.hu