Pécs-Vasason nyílt meg újabb könyvtárpont

Pécs-Somogy és Pécsbánya után Pécs-Vasas is egy megújult közösségi térrel, egy új könyvtárponttal gazdagodott a Csorba Győző Megyei Könyvtár és a Vasasért Egyesület jóvoltából. Cél a helyi közösségek erősítése.

hirdetés

Egy szellős, tágas, könyvespolcokkal teli helyiséggel fogadja mától a Pécs-Vasasi Közösségi Ház a helyi óvodásokat, iskolásokat, sőt, a felnőtteket is. A megyei könyvtár és a helyi egyesület együttműködésének gyümölcse a most felújított és átadott közösségi tér.

Őri László, Pécs alpolgármestere a megnyitón elmondta, a város számára fontos feladatot jelent a közösségek erősítése, kiemelten a kis helyi közösségeké azokban a városrészekben, ahonnan nehezebb bejutni a belvárosba.

– A közművelődés lehetőségének biztosításával is ezt szeretné a város elérni, a megújult könyvtárral és közösségi térrel az egyébként hagyományosan is erős pécs-vasasi összetartást szorosabbra fűzni.

Az alpolgármester szerint cél a mai digitalizáció világában az olvasás népszerűsítése is. Itt nem csak a legnagyobb klasszikusok, de a legújabb bestsellerek is egyaránt megtalálhatóak.

Miszler Tamás könyvtárigazgató, Berényi Zoltán, a Vasasért Egyesület elnöke, Őri László alpolgármester és Huba Csaba, a terület önkormányzati képviselője

Elmondta, az óvodafelújítási program részeként a közelben található óvoda megújult, akárcsak a bányászotthon vagy a közösségi ház, a jövőben pedig az orvosi rendelőt is szeretnék fejleszteni.

– A keleti részek felzárkóztatására – mind közművelődési, mind infrastrukturális értelemben – egyre nagyobb figyelmet fordít a városvezetés, régi adósságát törleszti ezzel – tette hozzá.

Szellős, tágas, az új közösségi tér

Miszler Tamás, a Csorba Győző Megyei Könyvtár igazgatója szerint igen nagy eredmény, hogy idén már a harmadik könyvtárpontot sikerül átadni.

– Bízom az aktív könyvtári életben és abban, hogy a megújult épület falain belül a helyiek együtt művelődhetnek – mondta. Úgy fogalmazott, hogy a könyvtár stratégiai célja, hogy támogassa az értéket képviselő közösségeket a különböző városrészekben és velük együtt erősítse Pécs kulturális életét.