Pécsbánya, ahol működik a rehabilitációs program

A Pécs keleti városrészének felzárkóztatása keretében folyó program eredményeiről tartott beszámolót az Összefogás Pécsért Egyesület két önkormányzati képviselője pénteken. Kővári János és Vozár Pál a Pécsbányán zajló fejlesztésekről és jövőbeni tervekről beszélt a pécsbányai közösségi ház udvarán.

hirdetés

Az esemény apropóját az adta, hogy hétvégén elkezdődik a közösségi ház felújítása, amely a városrehabilitációs program fontos helyszínéül szolgál.

– 2006-ban kezdeményeztem a keleti városrészi programok elindítását az akkori szocialista városvezetés az EKF-keret ilyen irányú forrásait – másfél milliárd forintot – felélte a beruházásokra, akkor nem valósult meg a program. 2010-ben azonban Páva Zsolt polgármester segítésével előteremtettük a szükséges forrásokat arra, hogy Pécs négy városrészében: Pécsbányán, Somogyban, Györgytelepen és a Hősök terén megindulhassanak a szociális városrehabilitációs folyamatok.

Ezek lényege, hogy a leszakadó városrészekben élő hátrányos helyzetű emberek, akik a szegénység, a munkanélküliség vagy éppen nem szokványos életvitelük miatt még jobban leharcolják a lakókörnyezetüket, segítséget kapjanak ahhoz, munkájuk legyen, életvitelüket normális mederbe tereljék, s javuljanak lakhatási körülményeik is.

Pécsbányán mindenesetre jól halad a felzárkóztatási program.

– Egyre látogatottabb a közösségi ház, egyre több ember vesz részt a programjainkon, ezért érdekünk, hogy színvonalas, 21. századi intézményben vehessék igénybe a szolgáltatásainkat. Tavaly sok klubot, tréninget tartottunk, különböző munkaerő-piaci szolgáltatásokat indítottunk, gyerek- és ifjúságvédelmi programokat, sportedzéseket. Az elmúlt húsz évben eddig ezek nem voltak elérhetők helyben.

Kővári János emellett ezdeményezte, hogy a jövőben ne egyéves, hanem négy-ötéves ciklusúak legyenek ezek a felzárkóztatási projektek.

– A leendő pályázati kiírások, amelyekre a város is fog pályázni, szerencsére hosszabb ciklust ölelnek át. Amíg nincsenek ilyen kiírások, addig a polgármester úr ígéretet tett, hogy a legfontosabb feladatokat – munkaerő-piaci szolgáltatásokat, szociális munkát és a közösségi munkát – a város támogatni fogja. Jó hír, hogy az első lakások átadására hamarosan sor kerül Györgytelepen.