Egyetemre mehettek az iskolakerülők

Február 29. az idei évben nemcsak azért különleges nap, hogy “miatta” idén 366 napos lesz az esztendő – bár igazából 24. a szökőnap -, hanem amiatt is, mert ezen napon sok szülő nem fogja iskolába adni csemetéjét, tiltakozva az oktatási rendszer ellen. A Pécsi Tudományegyetemen számos előadásra, programra és egyéb társas rendezvényre várják őket.

hirdetés

Szülői kezdeményezés indult nemrég a legnagyobb közösségi oldalon: a Nem leszek suliban elnevezésű akció során több ezer szülő dönthet úgy, hogy nem engedi iskolába gyerekét február 29-én. Ehhez kapcsolódva hirdette meg néhány pécsi egyetemi hallgató szintén a Facebookon a Játssz velünk! elnevezésű megmozdulást, amelynek keretében hallgatók vállalnak gyermekfelügyeletet az egyetem bölcsészettudományi karán.

Jutott tantermekre is
Lesz olyan iskola, ahol üres lesz egy-két tanterem?

A szervezők – akik hivatalos kérvényt írtak a kar vezetésének, így engedélyezték a rendezvény megtartását – a dolgozó szülőknek akarnak segíteni. Több, általunk megkérdezett szülő azt mondta ugyanakkor, hogy ismerősnél vagy családtagoknál helyezi el csemetéjét február 29-én.

Bár olyannal még nem találkoztunk, aki az egyetemi “gyermekelhelyezést” választotta volna, eddig tíz pécsi szülő jelezte, hogy elviszik az egyetemre gyermekeiket. Ugyan kevésnek tűnhet a szám, de a szervezők várják még a jelentkezőket.

Az oktatók közül tucatnyian jelezték, hogy nyílttá tennék óráikat a középiskolások számára, de naponta érkeznek értesítések arról, hogy további oktatókra számíthatnak.

Egy friss google-térképen ráadásul már nyomon követhető, hogy mely iskolákban lehet számítani kevesebb diákra. A fellelhető adatok szerint Pécsen pillanatnyilag öt iskolában készülnek arra, hogy nem a megszokott osztálylétszámokban taníthatnak a tanárok: a Mezőszél Utcai Általános Iskola, a PTE I. Gyakorló Iskolája, a Janus Pannonius Gimnázium, a művészeti gimnázium és a Pollack Mihály Műszaki Szakközépiskola készülhet arra, hogy jó néhány tanuló nem vesz majd részt az oktatásban.