Könnyebb lehet Pécsen a háziorvosoknak

Dr. Princz János munkában

A kormány döntése értelmében 2016-tól az önkormányzatok mentesíthetik a háziorvosokat a helyi iparűzési adó megfizetése alól. Jelenleg Magyarországon hétezer, míg Pécsen 82 háziorvos praktizál. Ha a pécsi városvezetés úgy dönt, hogy nem kell megfizetniük a helyi iparűzési adót, akkor éves szinten közel több százezer forint maradhat a zsebükben.

hirdetés

A kormány ráérzett arra, hogy további segítség is elkél a háziorvosi rendszerben dolgozók részére. Az év elején visszamenőleg havi 130 ezer forintos pluszjuttatásban részesítették a praxisokat, a pécsi önkormányzat pedig két éve minden érintettet százezer forintos támogatásban részesített. A kormány által nemrég meghozott döntés pedig további engedményt biztosítana számukra.

Bányai Elek, a pécsi önkormányzat egészségügyi referense szerint nagy szükség lenne a városvezetés pozitív hozzáállására.

– A háziorvosi praxisok egyrészt az Országos Egészségbiztosítása Pénztár támogatásából rendelkeznek jövedelemmel, amit külön számlán kezelnek. Egy másik elkülönített számlára megy a többi plusz jövedelmük, ugyanis sokan végeznek más egészségügyi szolgáltatást, például üzemorvosként is tevékenykednek. Én 25 éve harcolok azért, hogy legalább az OEP-támogatásból származó bevételeket ne terhelje iparűzési adó – mondta a szakember.

dr.Princz János háziorvos,  recept

Bányai Elek egyébként nemrég tárgyalt az egészségügyért felelős alpolgármesterrel arról, hogy Pécsen milyen lépést tegyenek ez ügyben, de reméli, hogy az önkormányzat pozitívan viszonyul a kérdéshez, hiszen az iparűzési adóból származó összes bevételhez képest elenyésző a háziorvosok által befizetett összeg. Egy háziorvos ugyanis évente nagyjából 150-200 ezer forint ilyen jellegű adót fizetett eddig a kasszába. (Pécsen ugyan 82 felnőtt- és gyermekháziorvos dolgozik, de 180 praxis van, mivel sokan látnak el egyéb szolgáltatást.)

Dr. Princz János, a Praktizáló Orvosok Szövetségének Baranya megyei elnöke szerint is nagy segítség lenne, ha a város elengedné az érintettek számára megterhelő iparűzési adót.

– Régóta sérelmezzük, hogy iparűzési adót kell fizetnünk, hiszen az önkormányzattól átvállalt feladatot végezzük el. Ha valaki ezt nem vállalkozás formájában végzi, hanem az önkormányzat alkalmazásában, akkor neki nem kell fizetnie ezt a fajta adónemet. Ennek ellenére úgy néz ki, hogy valamifajta áttörést sikerült elérni, bár nem tartom elegáns megoldásnak, hogy ezt az önkormányzatokra bízzák. Jobb lett volna – amint az a tervezetben is szerepelt – rendeletben rögzíteni. Így lehet, hogy a kormány feszültséget generál az önkormányzatok és a háziorvosok között, hiszen lehetnek olyan települések, amelyek nincsenek olyan helyzetben, hogy elengedhetnék ezt a bevételi forrást – mondta az elnök.

Őri László egészségügyért felelős alpolgármester kérdésünkre elmondta, hogy a város a kormányzati elképzeléseknek megfelelően kíván eljárni az alapellátást illetően.

– Keressük az együttműködés lehetőségét, de ezt csak az adórendeletünk felülvizsgálata során oldhatjuk meg. Több orvosi rendelő mostani és jövőbeni felújítása és infrastrukturális fejlesztése is az ellátás színvonalának erősítését szolgálja – közölte a politikus, aki hozzátette, hogy hat gyermekorvosi és hét, felnőtt betegeket gyógyító praxist érint a felújítás, amelyre mintegy hatvanmillió forint jut.

A városnak tavaly 7,1 milliárd forint bevétele származott az iparűzési adóból, ami egymilliárd forinttal több, mint a megelőző évben.