Pécsen ezer gyerek ehet ingyen a szünidőben

Pécsen több mint 1000 rászoruló gyermek veheti igénybe a szünidei gyermekétkeztetést, amely során az ebédet ingyenesen biztosítják a fiatalok számára. Mindez idén közel harmincegymillió forintba kerül, az önkormányzat hatmillió forintos hozzájárulása mellett az állam csaknem 25 millió forintot bocsát a város rendelkezésére állami normatíva gyanánt.

hirdetés

A második Orbán-kormány megalakulásakor és a jelenlegi városvezetés munkába állásakor egyértelmű cél fogalmazódott meg a döntéshozókban, az, hogy ne éhezzen egyetlen gyerek sem az országban.

– Az intézkedések között szerepelt, hogy minél több gyereknek biztosítsuk az ingyenes étkezés lehetőségét. Pécsen néhány éve mindössze 1050 óvodás gyermek étkezett ingyen, addig idén már 3058 gyermek, a bölcsődések esetében a korábbi 190 helyett ma már 337 gyerek kap térítésmentesen ételt. Ma már a legtöbb bölcsődés és óvodás kisgyermek térítés nélkül juthat ételhez, emellett a nyári szünetben is biztosítottuk ezt a lehetőséget – fogalmazott Őri László alpolgármester, hogy a mostani döntéssel viszont már az őszi és a tavaszi szünetben is lehetőség lesz erre.

A szünidei gyermekétkeztetésre jogosultak azok a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek, akik általános és középiskolai tanulmányokat folytatnak. Pécsen jelenleg 1210 érintett fiatal él, mivel azonban a bölcsődékben és óvodákban nincs szünidő, számukra folyamatosan biztosított az étkeztetés. Így idén 1068 általános és középiskolás gyermek részére kell kötelezően biztosítani a szünidei élelmezést.

Az alpolgármester elmondta, hogy a napi egy meleg étel igénybevételét a szülőnek vagy törvényes képviselőnek kérelmezniük kell. A területi szociális központok elküldik az érintetteknek a kérelemhez szükséges nyomtatványt, valamint tájékoztatják őket a szünidei gyermekétkeztetés lehetőségeiről, módjáról és helyszíneiről.

Bírják az új étrendet?

A kérelmek alapján összeállítják a jogosultak listáját, amelyet az étkezést bonyolító Elszámolóházhoz továbbítanak, amely a Hungasttól megrendeli a szükséges adagszámot a minden egyes városrészben erre a célra kijelölt egy-egy iskolában.

Pécsen így a Budai Városkapu Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában (Komlói út 58.), a Köztársaság téri suliban (Köztársaság tér 1.), az Éltes Mátyás Szakiskolában (Építők útja 9.), valamint a Nevelési Központban (Apáczai Csere János kft. 1.) biztosítják a meleg ételt az érintettek részére.

Az idén a 43 napos nyári (június 16. – augusztus 31.), a háromnapos tavaszi (március 24-29.), az ötnapos őszi és a hétnapos téli szünet során, azaz összesen 58 napon keresztül ehetnek meleg ételt a fiatalok. Ennek költsége közel 31 millió forint, amit állami és önkormányzati forrásból fedeznek.