Pécsen is beindult a telefonos lenyúlás!

Egy vasárnap kora reggeli hívás, ami súlyos ezrekkel rövidíthet meg bennünket? Igen, ilyen van, úgyhogy csak óvatosan vegyük fel a telefont a reggeli kávé előtt!

hirdetés

Pécsi olvasónk keresett meg bennünket, hogy meglehetősen érdekes hívást kapott múlt vasárnap reggel 7 óra körül. A privát, rejtett számon egy férfihang Nagy Sándorként mutatkozott be a Magyar Telekomtól. A szöveg teljesen hivatalosnak tűnt, még azt is közölte, a beszélgetést fogyasztóvédelmi okok miatt rögzítik. Az illető ezután azt közölte, a Magyar Telekom rendszerét vírustámadás érte, így nem tudják, ki fizette be a telefonszámlát, így egy azonosító kódot kellene küldeni sms-ben a társaságnak.

Olvasónk ekkor már gyanút fogott, mivel nem tartotta valószínűnek, hogy a társaság milliós nagyságrendű ügyfélkörét egyesével hívja fel. De az illető elmondta, hogy milyen számra kellene küldeni a kódot, amelyre majd a Telekom válaszol, azt kellene jóváhagyni, így nem kell attól tartania, hogy kétszer kell befizetnie a havi telefonszámlát. Olvasónk végül úgy döntött, nem küld semmilyen sms-t, és letette a telefont.

Jól döntött, hiszen alighanem többezres kiadástól óvta meg magát. A Magyar Telekom ugyanis saját oldalán is felhívja a figyelmet arra, hogy senki ne küldjön sms-ben ismeretlen számsorozatot (ami valójában a feltöltendő hívószám, illetve a feltöltendő összeg) a 06 30 344-4500 központi Domino feltöltő telefonszámra. Ha nem figyelünk, a reggeli félálomban egy jó kis kiadást hozhatunk össze – valószínűleg nem véletlen a hívás időpontja sem, hiszen vasárnap sok ember ilyenkor még alszik, és nehezebben rakja össze az agya a hallottakat. A feltöltés díját viszont az ő havi számlájára terhelik, ráadásul ő maga hagyta jóvá a megerősítő sms-sel.

Nem, autót és lakást sem lehet nyerni
Egy másik jellemző csalás, hogy azzal hívják fel az illetőt: kocsit, lakást vagy értékes laptopot, telefont nyert, ehhez kell elküldenie egy kódot. Azt is kérhetik, hogy bankautomatán keresztül töltsenek fel egy telefonkeretet, mert ez szükséges a nyereményhez. Van, aki ezt is elhiszi…