Jön a taxisblokád?

Rossz napok jöhetnek a taxisokra, miután a kormány újraszabályozná az ágazat működtetését. Az elképzelések szerint a taxisok maximum hétéves kocsit használhatnának, ötévente meg kellene újítaniuk az engedélyüket, s csak saját településük területén belül vehetnének fel utasokat. A tervezet ellen akár országos demonstrációba kezdhetnek az érintettek. Kovács József, a legnagyobb pécsi utasfuvarozó cég, a Volán Taxi ügyvezetője elmondta, hogy ha maradnak a tervezett szigorítások, akkor csatlakoznak az országos demonstrációhoz.

hirdetés

November végéig eldől, hogy tartanak-e országos demonstrációt a taxisok a kormány ágazatot érintő tervezett szigorításainak bevezetése ellen. A tervek szerint nemcsak az autók korhatárát maximalizálnák, hanem például bevezetnék az online taxiórák használatát is. Ez egyébként mintegy 300 ezer forintos terhet jelentene a fuvarozók számára. Mindez jelentősen csökkentené a taxisok számát.

– Én is csak hallomásból értesültem a kormány javaslatairól. Ha minden ennyiben marad, azaz ennyire brutális lesz, amit be szeretnének vezetni, akkor biztosan nagy lesz az országos összefogás, s valószínű, hogy a pécsi taxisok sem fognak kimaradni belőle – mondta megkeresésünkre Kovács József, a pécsi Volán Taxi vezetője.

A szakember hozzátette, bizonyos mértékű szigorítással egyetértenének, de ez már sok.

– Mi azt szoktuk javasolni, hogy ne korhatárt állapítsanak meg, hanem a különböző besorolási osztályt vegyék alapul. Azaz Euró 4-es vagy Euró 5-ös motort, korhatártól függetlenül. Most az Euró 6-os motorral és hétéves autóval a taxizást eltolják a Dacia-korszak felé, ráadásul rengetegen kihullanak majd tőlünk – fogalmazott Kovács.

Ha a kormány – illetve az illetékes fejlesztési tárca – nem enged, akkor a november végére elkészülő új szabályozás miatt újabb taxis-blokád jöhet.