Pécsen is lesz határvadász bevetési részleg

Bár Baranya eddig mentesült a nagyobb menekülthullámtól, gyes források szerint a szerb-magyar határon épülő kerítés és az ott tapasztalt zsúfoltság miatt egyre többen indulnak útnak Horvátország felé a menekültek közül. Nem kizárt, hogy Baranya lesz a következő megye, ahol nagyobb gondot okozhatnak.

hirdetés

Szerbiában már szervezetten szállítják a magyar határ közelébe az országba délről belépő menekülteket, hogy minél gyorsabban megszabaduljanak tőlük. Igen ám, de az egyre nagyobb tömeget egyre nehezebb kezelnek az alföldi táborokban, így sokan keresnek, kereshetnek új útvonalakat – ezt biztonságpolitikai szakértő is igen valószínűnek tartotta. A Dráva ugyan hosszú szakaszon valóban igazi határfolyóként funkciónál, ám Mattynál délnek fordul, így egészen a Dunáig itt nem akadályozza meg nagyobb vízfolyás az áthaladást.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatásából is az derül ki, a Dráva és a Duna között mintegy 80 kilométeres szárazföldi határszakasz húzódik, amely a horvátországi eszék-baranyai területtel határos. Ennek egy része azonban nehezen járható, mocsaras terület, az említett folyók árterületei. Azonban ahhoz, hogy az illegális bevándorlók erre a földrajzilag természetes akadályokkal határolt területre érjenek, át kell jutniuk a Duna vagy a Dráva folyón.

A hatóság ráadásul most azt mondta, hogy felkészültek a menekült áradatra, de hogy mennyien lesznek, azt nem árulták el. (A rendőrség elmondása szerint”megfelelő” számú erőt küld a határra, legyen az bármennyi fő bármilyen kiképzéssel is.)

A general view of the new Mrigeb al-Fuhud refugee camp, 20 kilometres east of the city of the Jordanian city of Zarqa, is seen as Jordan opened a second camp for Syrian refugees after the United Nations said the number seeking shelter in the kingdom is expected to triple by the end of the year on April 10, 2013. The seven-million-dinar ($9.8-million) camp, which was paid for by the United Arab Emirates, has 750 caravans, a hospital and a school and can take up to 5,500 people. AFP PHOTO / KHALIL MAZRAAWI
Egy szíreknek létrehozott menekülttábor Jordániában

Ismert, Martonfára a kormány 1,8 milliárdból ideiglenes befogadóállomást akar telepíteni. Ez vélhetően egy konténerekből álló miniváros lesz, konyhával, étkezőkkel, alvóhelyekkel, valamint a hatósági ügyek intézését lehetővé tevő irodákkal. Egy-egy 15 négyzetméteres konténer ára a felszereltségtől függően 600 ezertől 1,2 millióig terjed a piacon. A becsléseink szerint egyéb infrastrukturális beruházásokat – víz, gáz és áram biztosítása – nem számítva összességében nagyjából 1,5 milliárdot áldozhatnak a konténerekre, ezekből pedig akár 1000 darabra is szükség lehet. Amennyiben valóban “spártai” körülmények lesznek, akkor is 4-6 fő lelhet ideiglenes otthonra bennük, vagyis akár 6000 ember is helyet kaphatna – persze akkor, ha feltevésünk egybevág a kabinet számtanával. Pécsen is lesz bevetési alosztálya a határrendészeti igazgatóságnak. Ilyenből kettő működik majd az Alföldön, egy Miskolcon, egy Szombathelyen, egy Győrben, valamint Pécsen. A rendőrség összesen 2106 embert alkalmaz majd az igazgatóság alá tartozó alosztályoknál.

Norvégia felől közelítenek
Nemcsak az szerb-magyar határon próbálkoznak bejutni az unió területére a menekültek, hanem Oroszországon és Norvégián keresztül is belevágnak az ismeretlenbe. Egy norvég kisvárost, Kirkenest találták meg, amely gyakorlatilag a sarkkörön fekszik. A The Guardian szerint ide orosz autósok segítségével, vagy kerékpárral érkeznek meg a hátár túloldaláról. A kisvárosban fél éve érkezett az első szír menekült, azóta 132-en vették célba fagyos települést. Mindez persze azt is jelzi, mennyire elszánt, elkeseredett emberekről van szó.