Kiderült, Pécsett a legjobb szülni

Pécsiek nyerték meg a leginkább mama- és bababarát szülészetek közti versenyt; csaknem hetven kórház közül idén a Pécsi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája nyerte el a KRIO Intézet által alapított Díj a Törődésért elismerést.

hirdetés

Idén harmadik alkalommal adták át díjat, amelynek az a célja, hogy elismerje és felhívja a figyelmet a kiemelkedően mama- és bababarát szülészetekre, hiszen a várandósgondozás, a szülés és az azt követő kórházi ápolás időszaka meghatározó élmény az édesanyák számára.

Ezt a díjat a szülők véleménye alapján ítélik oda, az anyák a szülés közben és a kórházi tartózkodás ideje alatt szerzett élményeik, tapasztalataik alapján értékelik az adott intézményt. Kérdéseket kaptak a dolgozók felkészültségére, segítőkészségére, az egészségügyi szolgáltatások minőségére vonatkozóan is.

szülés

A több mint ezer válaszadó összesen 69 egészségügyi intézményt értékelt. Az első helyen végül a Pécsi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája végzett. A második a debreceni DEOEC Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika lett, megelőzve a miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktatókórházat.

– Fontos a jó példák elismerése, bemutatása, és az, hogy az intézetünkkel kapcsolatban álló kismamák kifejezhessék véleményüket azokról a hazai szülészetekről, ahol világra hozták gyermeküket” – mondta dr. Balogh István, a KRIO Intézet tudományos igazgatója.

A díjjal kétmillió forint értékű tárgynyeremény is jár.

Az elismerés kapcsán Dr. Bódis József, a PTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója kifejtette: „Mindig nagy öröm számunkra, ha az édesanyáktól pozitív visszacsatolás érkezik, hiszen a tőlük érkező dicséret, vagy épp kritika abszolút objektív mérce. Egyértelmű, hogy ez a teljes kollektíva sikere, ugyanis benne van a klinika valamennyi munkatársának fáradozása, a szülésznőktől az ápolókon át az orvosokig.”

A dél-dunántúli régió összes szülésének 38%-át a pécsi klinikán vezénylik le, évente közel háromezer baba látja meg itt a napvilágot.

A verseny második helyezettje a debreceni DEOEC Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika lett, megelőzve a miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktatókórházat.