Első roma holokauszt központ?

Országszerte mintegy másfél milliárd forintot oszt szét az állam egy pályázat keretében, hogy a városok méltóképpen tiszteleghessenek 2014-ben a holokauszt áldozatai előtt. Pécsen többek között egy egyedülálló kiállítást hoznának létre a roma elhurcoltak emlékére. Közülük ezreket tettek fel 1944-ben a pécsi vasútállomáson a koncentrációs táborok felé tartó vonatokra.

hirdetés

Jövőre lesz hazánkban a Magyar Holokauszt Emlékév, amelynek kapcsán az állam is jócskán a zsebébe nyúl: összesen 1,5 milliárd forintos pályázatot hirdettek ki. Pécs ennek közel tizedére tartana igényt, hogy többek között egy kuriózumnak számító állandó kiállítást hozhasson létre a roma elhurcoltak emlékére.

– A holokauszt áldozatai között nagy számban voltak hazai, köztük pécsi származású roma emberek, akiknek a történelmi vesztesége legalább annyira fontos társadalmi kérdés, mint a zsidók elhurcolása. Úgy gondoltuk, hogy kulturális centrumként kötelességünk komoly szerepet vállalni a programsorozatban – mondja Nagy Csaba alpolgármester, amikor arról kérdezzük, miért pályázott Pécs a romáknak emléket állító kiállítás létrehozására.

A város a Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesülettel azt szeretné megmutatni a mai kor polgárainak, a most felnövekvő nemzedéknek, hogy miért, mi által abszurd a faji alapú megkülönböztetés, az olyan ideológia, ami embert embertől születése alapján különböztet meg.

Roma holokauszt

A Roma Holocaust Emlék- és Dokumentációs Központot a Rácz Aladár Közösségi Ház legfelső szintjén hoznák létre. Itt impozáns kiállítóteret és egy olyan modern dokumentációs központot is kialakítanának, amely a hagyományos emléktárgyak prezentálása mellett multimédiás bemutatókkal, vetítésekkel is gondoskodna a látogatók tájékoztatásáról.

A megújuló épületrész nemcsak muzeális jelleggel működne, hanem kihelyezett képzési helyszínként is szolgálna a PTE levéltáros, néprajzos, történész, muzeológus hallgatóinak.

Nagy Csaba elmondta, a pályázaton való indulást támogatja a cigány kulturális központ mellett a Pécsi Zsidó Hitközség és a megyei levéltár is.

Kosztics István, a Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesület elnöke úgy vélekedett:ismereteik szerint Baranyából közel négyezer romát hurcoltak el a nácik, a gyűjtőhely Pécsett volt, s itt, a pécsi kisállomáson vagonírozták őket és vitték a haláltáborokba, vagy szállították őket más hazai gyűjtőtáborba.

Az elhurcoltak többsége nem tért vissza. Az ő tiszteletükre állítottak emlékművet néhány évvel ezelőtt a Lánc utcai rendelő előtt.

– Ha létrejönne a roma holokauszt központ, az első lenne a világon. Eddig ugyanis sehol sem volt ilyen kezdeményezés – tette hozzá Kosztics.

[box title=”Mi lenne még 2014-ben?”]A holokauszt emlékév során a 87 millió forintért kialakítani tervezett roma kiállítás mellett Pécsen iskolai programokat is tartanának, kiadványt adnának ki, amely összefoglalja a holokauszt pécsi eseményeit, tudományos konferenciákat, hagyományos megemlékezéseket tartanának.[/box]

 • X
 • X
 • Eva Mihály Amichay

  Ez nem az áldozatokról szól, hanem kormányzati propagandáról. Az “első roma holokauszt emlékhely” tituluson van a hangsúly. Micsoda dicsőség!

 • Veronika

  nem emlékmű kellene,hanem színdarab ebből,cigó szereplőkkel…ha értitek mire gondolok!

 • tr

  Fenomenális minek is munkahely ha 150 millióból tudunk ilyet is! Ha találkozok a kis Mózessel majd megkérdem mennyire örül ennek csak előbb adok neki egy százast meg egy szál cigit mert azt muszály!

 • Ahmed

  Én támogatom az ötletet. Csak legyen szemléletes!

  ” Megint így jártok köcsögök, ha ezt folytatjátok tovább…” felirattal a bejáraton.

 • Kucwalder

  Kell nekünk ez is,mint egy falat kenyér!!

 • kr

  Ez már tényleg röhej.

 • Gjon

  Egyszerűen nem hiszem el, hogy mi folyik itt! Erre van pénz? Erre kell költeni?! Gratulálok!

 • E.

  A pécsi vasútállomáson is van holokauszt emlékmű.

 • persze

  Minden jó ötlet, ugye, ha állami pénzből van …. Nagyszüleim “málenkij robot”-on voltak évekig, tönkrementek, a Szibériába elhurcoltak nem szenvedtek, ugye? Azoknak nincs állami lóvéból emlékezés…. A cigány vezetők spórolják csak össze , van miből. Mi tartjuk el a jórészt segélyből élő, otthon ülő népességét, akkor nehogy már ezt is rólunk húzzák le!!!! Mit képzelnek maguk, van bőr a képükön???? A beteg gyerekemtől megvonták a támogatást is, a cigányoknak meg JÁR minden??????? Gusztustalan.

 • MZ/X

  Remek ötlet ha használható is lesz!