Itt lehetne az új Csontváry Múzeum

A kormány ötletpályázatot írt ki egy új Csontváry Múzeum létrehozására. A pécsi önkormányzat segítséget kíván nyújtani azoknak a pályázóknak, akik Pécsen hoznák létre az új kiállítóteret.

hirdetés

Páva Zsolt polgármester csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján ismertette az ötletpályázathoz kapcsolódó önkormányzati elképzeléseket. A városvezetőt ugyan meglepte a kiírás, hiszen szerinte Pécsen most is jó helyen van a festőművész állandó tárlata, de kihívásnak tekinti a pályázatot.

– A Csontváry Múzeum kiemelt fontosságú ügy a város számára, hiszen több mint negyven éve látogatható a pécsi tárlat. Mindent megteszünk azért, hogy ez a jövőben is így legyen – fogalmazott a városvezető.

csontváry sajtótáj, Páva Zsolt, hl01
Páva Zsolt szerint Pécs a legjobb helyszín az állandó Csontváry-tárlat számára

A Miniszterelnökség ötletpályázatát Csontváry végakaratát figyelembe vételével írták ki a kiállítótér lehetséges helyszíneire, valamint az új tárlat építészeti, tájépítészeti, belsőépítészeti, multimédiás, illetve képzőművészeti megoldások kidolgozására és bemutatására vonatkozóan. A 16 millió forint összdíjazású, május 31-ig tartó nyilvános pályázaton bárki – életkori és végzettségbeli megkötés nélkül – előállhat ötletével.

– Szerintünk az új múzeum legjobb helye Pécsen lenne. Ezért minden szakmai segítséget, adatot és információt megadunk azon pályázók számára, akik szintén Pécsben gondolkodnak. Az általunk javasolt helyszín a Káptalan u. 4. alatti terület, amely már 2007-ben a Nagy Kiállítótér helyszíneként felmerült, ám az új pécsi galéria a Zsolnay-negyedben talált otthonra – közölte.

új csontváry

A 2007-es nemzetközi építészeti és városépítészeti tervpályázat során ez a beruházás akkor nem valósult meg, de a Káptalan utca épületei és közterei megújultak, ideális terepet teremtve Csontváry teljes életművének a bemutatására.

A polgármester szerint a város szeretné megkönnyíteni a szakmai tervezhetőséget, ezért a pályázók rendelkezésére bocsátja egyebek mellett a terület helyszínrajzát, a geodéziai felmérést, a geológiai és geotechnikai szakvéleményeket, valamint a jelenlegi Csontváry Múzeumban látható festmények műtárgyleírását.

A dokumentáció megtalálható a www.pecs.hu oldalon, de közvetlenül letölthető INNEN IS.