Pécsen már plázázni is vihetjük a kutyánkat!

Irány a pláza kutyások!

Ha valaki a Pécs Plaza környékén sétáltatja a kutyáját, és beugrana feladni egy lottót a bevásárlóközpontba, az most már nyugodtan viheti az ebet is, hiszen a bevásárlóközpont immáron állatbarát hellyé vált! Azonban nem csupán ez az egyetlen hely az, ahova bevihetjük kis kedvenceinket.

hirdetés

Az üzletkomplexum nemrégiben hivatalosan is kutya- és állatbarát bevásárlóközpont lett. Ezt eddig csak a fővárosi Allee mondhatta el magáról. A Pécs Plaza állatbaráttá válásával a területére fajtától, mérettől, életkortól függetlenül kis- és nagytestű kutyák, sőt macskák, nyulak, vadászgörények is betehetik a tappancsaikat, persze gazdáik kíséretében.

Irány a pláza kutyások!
Irány a pláza kutyások!

A Pécs Plaza igazgatósági asszisztense, Szilas Judit elmondta, a bevásárlóközpont lényegében mindig is állatbarát hely volt, hiszen soha nem küldtek még ki senkit onnan azért, mert bevitte kiskutyáját.

Most azonban már házirendjükben is kitérnek arra, hogy miként, milyen keretek között tudunk plázázni a kis kedvenceinkkel. És nemcsak a folyosón tudjuk járatni őket, hanem akár az üzletekbe is bemehetünk velük, ahol azt egy piktogrammal jelzik a vásárlóknak. Ilyen például a lottózó, a szolárium, vagy a nemrég megnyílt konditerem előtere. Azt azonban tudni kell, hogy csak pórázzal vezethetjük állatainkat, a kisebbeket ugyanakkor hordozóban is bevihetjük. A macskák, nyulak, vadászgörények viszont csak ketrecben mehetnek shoppingolni.

Nem mindennapi látvány egy kutya a plázában
Nem mindennapi látvány egy kutya a plázában

Állatot azonban nem vihetünk be olyan üzletekbe, ahol élelmiszert árulnak, ezért az ételudvar is tabu az ebeknek – noha a kisebb méretűeket ölben oda is gond nélkül be lehet vinni. A mozi területére sem ügethetnek be a kutyusok.

Ha jól neveltek, nem zavarnak senkit a bevásárlásban
Ha jól neveltek, nem zavarnak senkit a bevásárlásban

Kérdés: miért vinnénk kutyánkat shoppingolni? A bevásárlóközpont szerint ez egy gesztus azok számára, akik kutyasétáltatás közben egy hirtelen jött ötlettől vezérelve vennének valamit, feladnának egy levelet. Így nem kell kint hagyniuk az állatot az épület előtt.

Nem kell őket kint hagyni!
Nem kell őket kint hagyni!

Ilyen állatbarát helyekből pedig nagyon kevés van Pécsen. Korner Zsuzsanna, a Kulturált Állattartásért és Tiszta Környezetért Egyesület vezetője szerint az ilyen engedményekkel megelőzhetők azok a szomorú esetek, amikor a kutyákat kikötik a boltok elé, és a vásárlás idejére otthagyják őket magányosan, kiszolgáltatva. Sok kutyát lopnak így el, és sok szökik meg ilyenkor. Azt viszont, hogy miért vinné valaki kutyát plázázni, ő sem tudja.

– A legjobb megoldás még így is az, ha a kutyákat a bevásárlás előtt vagy után sétáltatjuk meg, hiszen a plázák nem a legvonzóbb helyek az állatok számára. Ugyanakkor az üzletközpont állatbaráttá válása nagyon szép és hasznos gesztus, hiszen rengeteg helyzetben jól jöhet, ha be tudunk menni állatainkkal is ilyen helyekre – mondta az egyesület vezetője.

Szép gesztus, ami hasznos is lehet
Szép gesztus, ami hasznos is lehet

Kertvárosban azonban nem csupán a pláza kutyabarát, hiszen a Nagy Imre úton található Giovanni Pizzériába is simán be lehet menni kutyával, vagy a szintén a Nagy Imre úton lévő Kovács Cukrászdába, amelynek terasza jó időben tele van ebekkel.

Ha pedig rápillantunk a kutyabarát.hu nevű oldalra láthatjuk, hogy Pécsen valóban nincs sok ilyen üzlet vagy étterem, viszont egy-két éve még ennyi sem volt. Ott van például a Praktiker, ahova elvihetjük sétálni a kutyusainkat, akik ott akár segíthetnek csaptelepet is választani nekünk.

Bevihetjük az Irgalmasok utcáján található ajándékboltba is őket, de a Capri Cukrászdában, a Mecsek Cukrászdában és a Zserbó Cukrászda teraszán, a Balkán Bisztró és az Egylet söröző kerthelyiségében, a Room Bisztróban, vagy akár a Nappaliban is szeretettel várják négylábú barátainkat!

  • Bergovecz Győző (Bergo)

    Vasárnaponként tömegnyomor van 😀 messze el is kerülöm olyankor a plázát 😀

  • Bence Illés

    Persze, mert már a kutya se jár a Plázába.