Pécsen már van iskolarendőr

A napokban jelentette be Pintér Sándor, hogy hamarosan lesz iskolarendőrség Magyarországon, a cél, hogy megvédjék a kiemelten veszélyes iskolákba járó gyerekeket. Pécsett azonban már régebb óta működik hasonló program.

hirdetés

Bár Pécsett a rendőrök már a kétezres évek óta jelen vannak az iskolákban, Pintér Sándor pénteki bejelentése után tovább javulhat az intézmények közbiztonsága. A belügyminiszter állítása alapján ugyanis a kiemelten veszélyeztetett iskolákban megkezdi működését az iskolarendőrség. A cél: új szintre emelni a közbiztonságot és az elmélet helyett a gyakorlatra fektetni a nagyobb hangsúlyt.

A nyomozók ezért a tantestület tagjaként vesznek majd részt a gyermekek felügyeletében, nevelésében. A belügyminiszter kiemelte: az elvárt állapotok eléréséhez kevés a rendőrség és a polgárőrség munkája; a civil szervezetek, az iskolák és a családok közreműködésére is szükség van.

Amerikában még motoznak is a sulikban

Navracsics Tibor a témában úgy fogalmazott, hogy hosszú ideig nem fordítottak kellő figyelmet a bűnmegelőzésre, az ezredforduló után azonban több veszéllyel kell szembenézniük az embereknek. A bűnmegelőzés a cél: inkább vissza kívánnak tartani valakit a bűncselekményektől, mint utólag igazságot szolgáltatni.

Érdeklődésünkre a Belügyminisztériumnál annyit közöltek, az iskolarendőrség valóban hamarosan akcióba lép, de a konkrétumokra még várni kell, ezeken éppen most dolgoznak.

Omert szeretik a gyerekek és a szülők is – rendet tart

A pécsi Szilágyi Omer már 2000 óta dolgozik iskolarendőrként az Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskolában. Elnyerte már az Év Rendőre és az Év Iskolarendőre díjat is, nemrég pedig a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetéssel honorálták munkáját. Elmondása szerint őt még egészen más koncepcióban alkalmazták, azonban segítségével sokkal biztonságosabb lett az iskola környéke, ezért a szülők hálásak neki.

– Ez egy önkéntes vállalás a részemről. Egyfajta hídként működöm a gyerekek, a tanárok és a szülők között. Természetesen azért vagyok itt, hogy ha bármi gond lenne, akkor tudjak intézkedni – meséli a törzszászlós.

[frame]

Január 1-től az igazgatóhoz kísérheti a rendőr azt az általános iskolás diákot, akit igazolatlan hiányzáson kap. Tavaly júliusban fogadta el ugyanis a parlament azt a belügyminisztériumi javaslatot, amely módosította az erre vonatkozó rendőrségi törvényt. 

[/frame]

MEGOSZTÁS
Előző cikkNyit a Hullám
Következő cikkBuszozhatnak a kicsik