Nem találtak kancellárt Pécsre

Balogh Zoltán miniszter a délelőtt folyamán jelentette be, hogy több felsőoktatási intézményben eredménytelenül zárult a kancellári posztra kiírt pályázat, így mások mellett a Pécsi Tudományegyetemen sem kezdi meg működését november elsejétől az új gazdasági felsővezető.

hirdetés

Lapunk is többször foglalkozott már a kancellári rendszer bevezetésével. Eredetileg szeptember elsején álltak volna munkába az egyetemek gazdasági és pénzügyi irányításáért felelős szakemberek, ez az időpont módosult november elsejére.

Balogh Zoltán miniszter sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy több felsőoktatási intézmény élére nem sikerült kinevezniük kancellárokat, így a Pécsi Tudományegyetem élére sem. Mégpedig azért, mert Orbán Viktor kormányfő szerint egyik pályázat sem volt megfelelő. Így a korábban esélyesként számon tartott Lengvárszky Attila jelenlegi oktatási igazgató és a nagyberuházásokért felelős gazdasági főigazgató-helyettes, Ruzsa Csaba is kénytelen lesz új pályázatot benyújtani, amennyiben ismét indulni szeretnének a pozícióért.

A sikeresen kiválasztott kancellárok november közepén állhatnak munkába. Azoknál az intézményeknél, ahol eredménytelenül zárult a kiírás, az új pályázatokat a tervek szerint már a jövő héten közzéteszik, s legkésőbb az év végéig az érintett egyetemeken is kinevezik a győzteseket.

Kottász Gergely, a PTE sajtóreferense elmondta, hogy az egyetem nem kívánja kommentálni a hírt.

– Azt azonban fontos hangsúlyozni, hogy a Pécsi Tudományegyetem gazdasági főigazgatójának megbízása 2015. április 30-ig tart, így nem kell attól tartani, hogy gazdasági vezető nélkül maradna a PTE, a munka változatlanul folyik tovább – közölte.

[box title=”Mi a kancellár feladata?”]A kancellár felel a felsőoktatási intézmény gazdasági, pénzügyi, kontrolling, számviteli, munkaügyi, jogi, igazgatási, informatikai tevékenységéért, az intézmény vagyongazdálkodásáért, ideértve a műszaki, létesítményhasznosítási, üzemeltetési, logisztikai, szolgáltatási, beszerzési és közbeszerzési ügyeket is, irányítja e területen a működést. A kancellár gyakorolja az intézmény részvételével működő gazdasági társaságokban és gazdálkodó szervezetekben a tulajdonosi jogokat, a nemzeti felsőoktatásról szóló törvényben meghatározott kivétellel munkáltatói jogot gyakorol a felsőoktatási intézményben foglalkoztatott alkalmazottak felett, és gondoskodik a jogszabályoknak megfelelő pénzügyi-szakmai kompetencia biztosításáról. Feladata, hogy gondoskodjon a gazdasági vezetői feladatok ellátásáról. Együttműködési kötelezettsége van a rektorral, és a fenntartó előzetes egyetértésével bízza meg a belső ellenőrzési vezetőt és vonja vissza a vezetői megbízását. A kancellár felett a munkáltatói jogokat a miniszter gyakorolja.[/box]