Pécsen a halálos kór okozója

Az utóbbi időben ismét a figyelem fókuszába került a magyarországi lakóépületek szükséges azbesztmentesítése. Még napjainkban is közel 150-200 ezer négyzetméternyi szórt azbeszt található főleg a panelházakban. Pécsen is található jó pár olyan lakóépület, ahol még található ebből az anyagból.

hirdetés

A Heves megyei Lőrinciben élők közül egyre többen betegednek meg az egykori cementgyár azbesztszennyezése miatt (már perek is indultak ez ügyben), míg a Veszprém megyei Inotán a helyi lakosok a városvezetéssel összefogva lobbiznak azért, hogy ne kerüljön hozzájuk a Lőrinci melletti Zagyvaszántóról átszállítani kívánt azbeszthulladék.

Magyarországon még mindig sok lakóház tartalmaz azbesztet tartalmazó szigetelőanyagokat. A rendelkezésre álló adatok szerint jelenleg is mintegy 150-200 ezer négyzetméternyi szórt azbeszt lehet főleg panelházakban, elsősorban garázsok, pincék, lépcsőházak és közös tároló helyiségek födémszigeteléseiben, valamit egyéb vezetékek szigetelőanyagaként.

Balatoni Árpád, a pécsi Kertváros Lakásfenntartó Szövetkezet elnöke szerint ugyan nincs kimutatásuk arra vonatkozóan, hogy a kezelésükben lévő épületek közül hányban lehet még azbeszt, ám ahol korábban találtak, már lecserélték azokat.

– Annak idején főleg az alagsorokban található vízvezetékeket látták el azbesztszigeteléssel. Azok már kaptak modern hőszigetelő védőburkolatot, hogy ez a veszélyes anyag ne tudjon a levegőbe kerülni. Biztos vannak még épületeink, ahol a védőburkolat sértetlen, de azokhoz nem nyúlunk. Amint azonban sérülést látunk, azonnal kicseréljük azokat.

Egy köbméternyi azbeszt mentesítése 50-80 ezer forint között mozog, de szerencsére nálunk elhanyagolható mennyiségű azbeszt található a lépcsőházakban, mondta a lakásszövetkezet vezetője.

Ennek is köszönhető, hogy Pécsen szerencsére nem volt még ilyen jellegű megbetegedés, tudtuk meg Bányai Elektől, az önkormányzat egészségügyi tanácsosától. Mint a szakember elmondta, háziorvosi praxisában nem találkozott még az azbeszt által okozott egészségügyi ártalommal, s nem tud arról, hogy Pécsen az elmúlt időszakban bárki is ilyen betegséggel fordult volna orvoshoz.

[box title=”Ezért veszélyes”]Az azbeszt az ókor óta használt anyag, kiváló hő- és tűzálló, ellenáll a savaknak is, főleg elektromos szigetelő tulajdonságainak köszönhette népszerűségét a múlt században. Csak pár évtizede derült ki, hogy az azbeszt súlyosan fibrogén és rákkeltő anyag. A tüdőbe kerülve visszafordíthatatlan szövetburjánzást okoz, s legvégső esetben azbesztózis és tüdőrák is kialakulhat. A kór lappangási ideje több évtized is lehet. Az Európai Unióban fokozatosan tiltották be a ’90-es évektől, Magyarországon 2005 óta tilos felhasználni az építőiparban.[/box]