Pécsen nem izzadnak a dokik

Egy minap napvilágot látott hír szerint kevés a klimatizált műtő a magyar egészségügyi intézményekben; van olyan kórház, ahol a kánikula miatti hőségben a többórás operációk során akár másfél liter folyadékot is kiizzadnak magukból az orvosok és segítőik. Pécsen szerencsére ennyire nem rossz a helyzet, a szeptemberben ünnepélyes keretek között átadandó 400 ágyas klinikán pedig minden műtő és kórterem klimatizált lesz.

hirdetés

A magyar egészségügyi intézmények jelentős része korszerűsítésre szorulna – legalábbis energetikai szempontból. A témában Molnár Attila, az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének elnöke nyilatkozott nemrég, aki szerint a központi légkondicionálás megteremtése jelentheti a megoldást az érintett intézmények számára.

Ez a mostani – immár negyedik – hőségriadót figyelembe véve nem meglepő, bár költségvonzata igen magas. A központi légkondicionálás kiépítése egyszeri megtakarítást eredményezhet, bár az energiaköltségek akár harmadával is megemelkedhetnek.

Decsi szerint
Decsi Tamás szerint az új klinikai tömbben minden kórterem klimatizált lesz.

Ahol nincsenek még klimatizált helyiségek, ott minden egészségügyi dolgozónak nehéz dolga van. Vannak olyan kórházak, ahol nagyon kevés műtőben van légkondicionáló berendezés, s egy többórás operáció esetén az orvosok és a segítők tetőtől talpig beöltözve kénytelenek izzadni a nemritkán negyven fokos hőségben. Ekkor akár másfél liter folyadékot is elpárologhat a szervezetből, ami komoly kockázatokkal járhat – nem beszélve arról, hogy ahol megtehetik, a kevésbé életbevágó műtéteket később hajtják végre.

Pécsen szerencsére ennyire nem rossz a helyzet. Decsi Tamás professzor, a Klinikai Központ igazgatója érdeklődésünkre elmondta, a pécsi klinikum átlagos felszereltséggel rendelkezik, de hamarosan tovább javulnak az állapotok.

– Hadd büszkélkedjek: a felújított, kibővített és nemsokára átadandó 400 ágyas klinikán minden kórteremben lesz légkondicionálás. De ahol lehetett, eddig is megpróbáltunk javítani a helyzeten. Az épületállományunk nagyon különböző korú, hiszen 13 helyszínen gyógyítunk Pécsen. Vannak olyan klinikák, ahol a légkondicionálás általános, s vannak olyanok is, ahol nem.

A professzor gyermekorvos, s mint mondta a gyermekgyógyászati klinikán klimatizáltak a műtők, ahol a kórtermek kis része szintén, nagyobb része viszont (még) nem.