Pécsért dugják össze fejüket a szakemberek

Most Pécs került a középpontba: komoly külföldi és hazai szakértők ülnek le megvitatni, hogyan lehet még izgalmasabbá, élhetőbbé tenni a várost. Egy átfogó nemzetközi program keretében jöttek hozzánk a spanyol, horvát, holland és egyéb résztvevő városok képviselői.

hirdetés

Két napig látja vendégül Pécs az URBACT RetaiLink nemzetközi program szakértői gárdáját, akik minden egyes állomáson az adott helyszín belső kereskedelmi és közéleti problémáira keresik a megoldást. Az Unió teljes területén, valamint Norvégiában és Svájcban is működik ez a program.

Decsi István, Pécs alpolgármestere a program pécsi állomásán elmondta, fontos, hogy a felmerülő kérdésekre a nemzetközi csapat egy olyan közös választ adjon, ami a későbbiekben további európai városok számára is mintául szolgálhat.

– Pécs egy pezsgő, sokszínű hely, a kultúra városa, mégis fontos, hogy ne csak egy lábon álljon: szórakozóhelyekkel ugyan tele van a belváros, de szolgáltatásokkal, a kreatív ipart bemutató üzletekkel még gazdagabbá lehetne tenni – így Decsi. – Mind a tíz városnak, amely részt vesz a mostani konferenciasorozatban, megvannak a saját adottságai és személyes kihívásai, ám egy jól kidolgozott nemzetközi akciótervvel a kezünkben hatékonyabban tudunk lépéseket tenni a problémák kezelésére – vélekedett az alpolgármester.

Az URBACT RetaiLink programban résztvevő spanyol város, Igualada polgármestere, Ángels Chacón is arról beszélt, hogy bár a kérdések mindenhol különbözőek, a piaci szakemberekből és önkormányzati politikusokból álló csapatok minden helyszínen találtak megoldást a helyben felmerülő kihívásokra.

Decsi István alpolgármester és Ángels Chácon

Az URBACT-programban tíz európai város vesz részt, Pécsre ezúttal Igualadából (Spanyolország), Fermóból (Olaszország), Besztercéről (Románia), Hengelóból és Hoogeveenből (Hollandia), Sibenikből (Horvátország), Liberecből (Csehország), Basingstoke-ból (Anglia) és Romans-ból (Franciaország) érkeztek szakemberek.

Pécs nem először vesz részt ebben a programban, és a korábbi tanácskozások során például a piacok fejlesztési lehetőségeiről is beszéltek, amit az uránvárosi piac, valamint a Vásárcsarnok fejlesztési pályázatánál is hasznosítani tudtak. Most a pécsi belvárosban érvényes jogi szabályozásokat veszik nagyító alá, foglalkoznak a turisztikai látványosságok kihasználtságával, javításával, valamint azzal is, miképpen lehetne a vásárlók számára még vonzóbbá tenni a belvárost.