Mázlija van Pécsnek?

Pécset nem érinti, hogy 110 milliárd forintot, elsősorban fejlesztésekre szánt pénzeket zárol a kormány év végéig. Egyetlen futó beruházás sem akad meg emiatt a városban.

hirdetés

Csütörtökön jelentették be, hogy 110 milliárdot zárol a kormány év végéig, hogy biztonsággal teljesíthető legyen a 2,9 százalékos GDP-arányos hiánycél. A gazdaságpolitikai elemzők biztonsági óvintézkedésnek nevezték a lépést. A takarékosságra azért van szükség, hogy a kormány számára fontos programokra – mint például a foglalkoztatást növelő intézkedések – elegendő forrás álljon rendelkezésre. A zárolt összegek további sorsáról a kormány az év végén határoz.

Rátgéber akadémiáját sem veszélyezteti a zárolás - Foto: ratgeberakademia.hu
Rátgéber akadémiáját sem veszélyezteti a zárolás – Foto: ratgeberakademia.hu

– Pécsen egyetlen futó beruházást sem érint a mostani intézkedés, hiszen ezek nagyobb része – többek között az állatkert fejlesztése, az M60-as autópálya továbbépítése, a csatornahálózat félmilliárdos korszerűsítése, az iskolafelújítási programok vagy éppen a székesegyház fejlesztése, a 400 ágyas klinika 13 milliárdos modernizálása – európai uniós forrásokból történik – szögezte le Csizi Péter lapunknak.

Az állami támogatásból egyedül az 1,5 milliárdos Rátgéber Akadémia, azaz a hazai kosárutánpótlás bázisa valósul meg, de a területen már el is indult a munka és nem is áll le. Az alpolgármester kérdésünkre elmondta, ugyan a zárolásokat tartalmazó listán szerepel a PMFC-stadion 500 milliós támogatása is, de ott még csak a gondolkodás szintjén állnak, ebben az évben nem indult volna el a kivitelezés.