Engedély nélkül is fotózott a Google

A Google megkezdte a kizárólag gyalogosan megközelíthető, vagy behajtási engedélyhez kötött közterületek fotózását Pécsett. Előfordul, hogy a cég autói magánterületekre is betévednek, a PTE Műszaki Kara engedély nélkül került be Google Street View alkalmazásba.

hirdetés

Gyalogosan térképezi fel és fotózza a pécsi belváros utcáit a Google. A képeket készítő 18 kilós szerkezetet egy profi fotósként dolgozó fiatalember cipeli végig az országon napi nyolc órában. A Google így virtuálisan bejárhatóvá teszi azokat a turisztikai, történelmi és kulturális szempontból izgalmas magyarországi helyszíneket, amelyeket egyébként nem lehetne másként megközelíteni.

A cég korábban egy német rendszámú autóval fotózott Pécsett, ezek a képek már hónapok óta elérhetők az interneten. A térképet böngészve jól látszik, hogy félig-meddig készült el az akkori munka: több, külön behajtási engedélyhez kötött utcát – a belváros északkeleti felét – végigfotózták, más részeket viszont kihagytak. Feltehetően ezeket közelíti meg most gyalogosan a vállalat. Pécsett ilyen a Kossuth, a Széchenyi, a Szent István és a Jókai tér, valamint a Király, az Irgalmasok, a Ferencesek utcája, illetve a történelmi belváros teljes északnyugati része.

Lapunk a pécsi Színház téren találkozott az „expedícióval”. Az Android-lelkű berendezés teljesen ugyanolyan, 15 különböző irányba tájolt objektívvel felszerelt speciális fényképezőgépet kapott, mint maga a Street View autó. Akkumulátorát és merevlemezét pedig egész napos igénybevételre kalibrálták.

Mindent látnak…

Pécsett a belvároson kívül már szinte minden utca fotói megtalálhatók a Google alkalmazásaiban. Érdekesség, hogy 2011 novemberében lapunk munkatársa a Szőlő utcában kapta el a Google autót, ez a szakasz mégsem került fel az internetre.

A térképen böngészve feltűnő, hogy a Google Pécsett magánterületet is fotózott, ráadásul engedély nélkül. A PTE Pollack Mihály Műszaki Karának egész udvara bekerült a Street View alkalmazásba.

Ide be se jöhettek volna?

– Nem kértek és nem is kaptak fotózási engedélyt, de eddig az egyetem sem tudott arról, hogy ilyen képek készültek volna – mondta lapunknak Kottász Gergely egyetemi szóvivő. Az universitas így akár jogi lépéseket is tehet az ügyben.

Információnk szerint a Google korábban ugyan megkereste az egyetemet, hogy a karok épületeinek képeit feltehessék, de ebben az ügyben még nem döntötte el a vezetés, hogy ez pozitív vagy negatív hatású lenne.

Hirdetés