Pécsett írták meg a magyarság őstörténetét

Bemutatták Bárdi László, pécsi Ázsia-kutató legújabb könyvét, melyben a 85 éves szerző a magyar-keleti rokonság viszonyán keresztül boncolgatja a magyarság eredetét. A könyvbemutatón Őri László, Pécs alpolgármestere Bárdit Pécs szellemi közegének motorjaként és lelkiismereteként mutatta be, akinek hatalmas szerepe volt a város kulturális- és tudományos életének formálásában.  

hirdetés

Bárdi László neves kelet-kutató egyetemi docens, a Pécsi Tudományegyetem Ázsia Központjának alapítója közel harminc kínai kutatóútjának tapasztalatait és élményeit foglalta össze az „Őstörténetünk ösvényein” című, hatvanöt fotóval, térképekkel kiegészített legújabb könyvében, mely új megvilágításba helyezi a magyarság őstörténetét és a keleti rokonságot.

Rezsőfalvy és Bárdi László
Rezsőházy Rudolf, a Belga Királyi Akadémia tagja beszélgetett Bárdi Lászlóval

A magyarság eredetét boncolgató hiánypótló kötetet pénteken mutatták be Pécsett, a Művészetek és Irodalom Házában, ahol Őri László alpolgármester köszöntötte a 85 éves kutatót, és az eseményen résztvevő érdeklődőket – akik egyébként teljesen megtöltötték a termet.

A magyarság eredete rengeteg pécsit érdekelt
A magyarság eredete rengeteg pécsit érdekelt

A városvezető kiemelte, hogy Kína, Belső-Ázsia, és Távol-Kelet kultúrája ugyan első ránézésre az általunk ismert európai kultúra szokásaitól nagyban eltér, mégis Bárdi László kutatómunkájának köszönhetően kiderült, hogy a gyökereink azonosak.

Őri: Bárdi László Pécs szellemi közegének lelkiismerete
Őri: Bárdi László Pécs szellemi közegének lelkiismerete

Őri László kitért arra, hogy az elmúlt évszázadban számos idegen ideológia jegyében próbálták alakítani a magyarok identitását, ebben az időszakban pedig kiemelten fontos tudományos munkát végzett Bárdi László, aki nagy bátorsággal és kitartással kutatta Körösi Csoma Sándor nyomdokain haladva Belső-Ázsia és a magyarság kapcsolatát.

A városvezető ezután emlékeztetett arra, hogy 2010-ben, Pécs nem csupán a páratlanul egyedi épített kulturális értékei miatt viselhette az Európa Kulturális Fővárosa megtisztelő címet, hanem annak a szellemi közegnek köszönhetően is amely a pécsi kulturális-szellemi javakat gazdagítja és továbbadja.

-Ez a közeg, ez a pécsi szellemi közösség minden körülmények között fontosnak tartotta a nemzeti értékeinket, a hagyományaink megőrzését, a gyökerek megerősítését. Ennek a közegnek a motorja és élő lelkiismerete Bárdi László, városunk díszpolgára, akinek egy életen át tartó kutatómunkájáért a város köszönettel tartozik.

A szerzővel ezután Rezsőházy Rudolf, a Belga Királyi Akadémia tagja, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja beszélgetett.