Pécsett is megünnepelték a házasságot

A házasság fontosságára hívják fel a figyelmet

Bár nőtt a házasságkötések száma a városban, ennek ellenére fel szeretnék hívni a figyelmet a frigy fontosságára – emelték ki a Házasság Világnapja alkalmából tartott programsorozaton.

hirdetés

A Házasság Világnapját már több évtizede ünnepelik szerte a világon. Magyarországon 10 éve kapcsolódtak a rendezvénysorozathoz a nagycsaládosok, valamint az egyházi és civil szervezetek egyaránt. Pécsre a határokon túlról is érkeztek családok, hogy együtt ünnepeljék meg a Házasság Világnapját.

DSC_0003
Telt ház a pécsi Házasság Világnapján

Marketingelni kell a házasságot

– Hiába a legősibb és legtermészetesebb együttélési forma a család, most ott tartunk, hogy marketingelni kell ennek fontosságát – mondta Páva Zsolt. A városvezető kiemelte, hogy az önkormányzat is igyekszik a családokat, közösségeket támogatni. Pécsett például a fejlesztések egy része is értük zajlik.

DSC_0009

A jó házasságról keveset hallani

A jó házasságokat nem reklámozzák, pedig nem ártana – ezt már Udvardy György a Pécsi Egyházmegye püspöke mondta köszöntő beszédében.

– Ez az ünneplés is jó alkalom arra, hogy merjünk beszélni az elköteleződés szépségéről és fontosságáról – fogalmazott a pécsi megyéspüspök.

A házasságkötések száma Magyarországon 2010 óta mintegy 30 %-al nőtt.

A Házasság Világnapjával elkezdődött a „Jövőnk a CSALÁD” program Pécsett. A Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesület a következő 26 hónapban olyan programokat biztosít, amivel többek közt a családalapításra biztatja a fiatalokat. Erre mintegy 40 millió forint állami támogatást is nyertek.