Pécsett nem lesz szesztilalom

Egy új jogszabály szerint a jegyző engedélye kell a jövőben ahhoz, hogy a világörökségi területen működő vendéglátóhelyek éjfél és reggel hat óra között nyitva lehessenek, illetve, hogy lehessen alkoholt árusítani. Pécsett nem kell aggódni, továbbra is fröccsözhetünk a Sétateres fesztiválokon.

hirdetés

 

 – Még vizsgáljuk a kihirdetés előtt álló jogszabályt, de úgy gondolom, Pécs esetében a ma ismert és működő tradicionális vendéglátóhelyek szolgáltatásait nem kell korlátozni miatta – mondja Lovász István, a város jegyzője.

A világörökségi terület – azaz a helyszínek és védőzónáik – ugyanis Pécsen rendkívül körülhatárolható. Nagyjából a Rózsakerttől az Apáca utcáig, a Barbakánig és az északi várfalig bezáródó területet foglalja magában. Lovász szerint egyébként eddig nem is érkezett panasz a világörökségi helyszínek környékén működő vendéglátósokra.

Pécs esetében a Papucs, a Pezsgőház, és a Kioszk, illetve a későbbiekben működő Rózsakert lehet az új szabály érintettje, hiszen a Hörpintő és a Kolping már kívül esik az UNESCO-védőzónán. Engedélyt kell azonban kérniük a szabadtéri – Sétateres – rendezvények szervezőinek novembertől, ha éjfél után is árusítanának alkoholt. Ez azonban eddig is így volt, a jó hangulatnak pedig nem a város, maximum az időjárás szabott gátat.

A vonatkozó törvény – miszerint jegyzői és rendőrségi engedélyhez kötné a világörökségi területen lévő, szeszes italt kimérő vendégláthelyek éjfél és reggel hat óra közötti nyitva tartását – Rogán Antal nevéhez fűződik. A Fidesz parlamenti frakcióvezetője a környezetvédelem és a közbiztonság javításával, valamint a városképi szempontok érvényesítésével indokolta a jogszabályt.