Pécsett nyithat meg a régió első alternatív középiskolája

Bővülhet a térség oktatási palettája: Pécsen alakulhat meg a dél-dunántúli régió első alternatív tantervű Waldorf-középiskolája.

Az intézményvezetők régi terve volt már a Waldorf-pedagógia „teljes ívének” megvalósítása Pécsett, hogy a gyermekek óvodától érettségiig Waldorf-intézménybe járhassanak.

Ehhez csak a középiskola hiányzik.

Az idei tanév feladata tehát az alternatív tantervű középiskola megalapításába, hogy megtalálják a tanárokat. Ennek érdekében egy 5 alkalomból álló műhelymunkasorozatot szerveznek. A nyitórendezvény október 9-én, pénteken 18 órakor lesz a pécsi Reggeliben, mely tulajdonképpen egy beszélgetéssel egybekötött workshop, amit Csovcsics Erika moderál – derül ki az intézmény lapunkhoz eljuttatott közleményéből.

A kifejezetten tanároknak szóló tanári műhely október 10-én, szombaton 9–14 óra között lesz az Istenkúti Művelődési Házban (Pécs, Fábián Béla u. 9.). A műhelymunkát a budapesti Göllner Mária Regionális Waldorf Gimnázium tanárai vezetik. Az első alkalom témája: magyar – dráma – fejlesztés.

Íme az esemény plakátja:

A Waldorf-pedagógiáról
Abból a felfogásból indul ki, hogy a gyerekeket saját individuális képességei és fejlődési lehetőségei, életkoronként változó testi, lelki és szellemi szükségletei szerint kell nevelni. A Waldorf-tanterv is erre épül. Fontosnak tartja a fantázia ébren tartását, a kreatív gondolkodás fejlesztését, nagy hangsúlyt kap a művészeti nevelés. Minden gyermeket szívesen látnak társadalmi, vagyoni helyzettől függetlenül. Cél, hogy az iskolában igazi emberi közösség jöjjön létre.

A pécsi Mandulafa Waldorf Iskola egyébként épp egy éve ünnepelte 10 éves évfordulóját. A pécsi intézményt 2009-ben alapították, az országban huszadikként jöhetett létre, szülői kezdeményezésre.

További részletek ide kattintva olvashatók.

Hirdetés