A profi szakképzés Pécsen is nagyot lendíthet

Keveset gyakorolhattak eddig

Idén Pécsen rendezték meg az Országos Szakképzési és Felnőttképzési Tanévnyitót, ami nem csupán azért volt rangos esemény, mert a magyar szakképzést igazgató legfontosabb vezetők és szakemberek is jelen voltak a Tudásközpontban, hanem azért is, mert a hazai szakképzés fejlesztéséről is sok mindent megtudhattak a résztvevők.

hirdetés

Megtelt a pécsi Tudásközpont előadóterme az Országos Szakképzési és Felnőttképzési Tanévnyitó alkalmából, ami nem is meglepő, hiszen az ország minden szegletéből érkeztek kíváncsi, tudásukat gyarapítani kívánó szakmunkásképzők, iskolavezetők, és az oktatásban dolgozó szakemberek, hogy meghallgassák a köszöntőket és a szak- és felnőttképzést érintő szakmai előadásokat.

Pécsnek szüksége van jó szakmunkásokra
Őri: Pécsnek szüksége van jó szakmunkásokra

Őri László, Pécs alpolgármestere szerint Pécs még a mai napig nem talált teljesen magára a rendszerváltás utáni bányabezárások, a helyi ipar megszűnése és az előző városvezetés révén itt maradt adósságok után. A kormány szakképzést célzó átalakításának programja Pécs számára is nagy jelentőséggel bír, hiszen a város gazdaságának újbóli fellendítése csak a magasan képzett szakmunkások segítségével jöhet létre.

Az ország jövője a szakképzésen múlik
Varga: Az ország jövője a szakképzésen múlik

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta, hogy a szakképzésben dolgozókon és a diákokon nem csupán a szakképzés intézményeinek sorsa, hanem az egész ország jövője múlik, ugyanis ha a duális szakképzési forma bevezetése és a szakképzési centrumok kiépítése után sikerül újra megszilárdítani a „szakképzés becsületét”, akkor mindezen eszközök és szakemberek segítségével a jövőben sokkal gyorsabban tud majd az ország reagálni a gazdasági, technológiai, munkaügyi és szakképzésbeli változásokra. A kormány célja, hogy a szakképzést vonzóvá tegye a diákok, a szüleik, és persze a leendő tanárok számára is.

A külföldi vállalkozók számára szükségesek a szakmunkások
Czomba: A külföldi vállalkozók számára szükségesek a szakmunkások

Czomba Sándor munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár előadásában kifejtette, hogy ugyan a hazai szakképzésből kikerülők foglalkoztatása az elmúlt 2-3 év országos átalakítási munkájának köszönhetően javult, a kormány célja azonban továbbra is az, hogy a szakképzés fejlesztésével élénkítse a gazdaságot. Hiszen egy külföldi vállalkozó cég számára semmi nem vonzóbb a helyi szakmunkások, képzett szakemberek látványánál. Nincs tehát fontosabb jelenleg a minőségi és valós tudással bíró szakmunkások és szakemberek kitermelésénél – mondta.