Pécsett ünnepelték az ország összes bányászát

Pécsett tartották csütörtökön a 68. Központi Bányásznapot, az eseményre az ország minden részéből érkeztek egykori és jelenleg is aktív bányászok. Süli János, a paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter hangsúlyozta, a kormány kiemelten támogatja az ágazatot.

hirdetés

A pécsi Kodály Központ volt a helyszíne idén az országos bányászünnepnek, a 68. Központi Bányásznapra hazánk minden részéből érkeztek olyan szakemberek, akik korábban vagy akár jelenleg is ebben az ágazatban dolgoztak, dolgoznak.

Az esemény elején a résztvevők egy perces néma felállással adóztak azok emlékének, akik a bányamunkák során veszítették életüket.

Pécsett ünnepelték a magyar bányászokat

A bányászünnepen, amelyen házigazdaként Páva Zsolt, Pécs polgármestere is részt vett, az ünneplőket köszöntötte Süli János, a paksi atomerőmű-bővítésért felelős tárca nélküli miniszter is, kiemelve, a Paksi Atomerőmű ezer szállal kötődött a mecseki uránbányához, amíg az működött. Mint mondta, a kormány kiemelten támogatja az ágazatot, és közölte, az általa termelt olcsó energiával tudjuk idecsábítani a befektetőket, nem az olcsó munkaerővel.

Süli János miniszter is köszöntötte a résztvevőket

Fónagy János, a nemzeti vagyonért felelős miniszterhelyettes köszöntőjében azt hangsúlyozta, nem csak egy műszaki közösség a bányászoké, hiszen a bánya fegyelmet, munkát, szakértelmet követel, ez pedig egy jól működő társadalomban is szükséges.

Az ország minden részéből érkeztek bányászok

Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energiaügyekért felelős államtitkára a hazai energetikai helyzetet és fejlesztéseket ismertette. Az államtitkár hangsúlyozta, a kormány a jövőben is számol azokkal az ásványkincsekkel, amelyek térségünkben találhatóak, kiemelte ugyanakkor, hogy ezen a téren további fejlesztésekre van szükség, hogy a gazdasági és klímavédelmi szempontoknak is megfelelhessen az esetleges kitermelési tevékenység. Az államtitkár azt is hangsúlyozta, a kormány nagyra értékeli azt a szakértelmet, szaktudást, amely a térségben felhalmozódott a bányászat terén, és utalt rá, a tárca egy innovációs központot kíván létrehozni Pécsett, amely a teljes ágazatot segítheti.

Műsorok is színesítették az eseményt

Az ünnepségen, amelyet zenés műsorok is színesítettek, átadták az idei szakmai díjakat, elismeréseket is.

hirdetés