Pécsett is zaklatnak a neten!

A zaklatónak sokszor nincs arca

Egyre gyakoribbak Magyarországon is azok az internetes zaklatások, amelyeknek akár súlyosabb következményei is lehetnek. Ezeknek kiskorúak és felnőttek is áldozatául eshetnek, a zaklatók motivációja pedig számos esetben homályos. Az internetes zaklatók kezei pedig mindenhova elérnek, így Pécsre is.

hirdetés

Ahhoz, hogy valakinek az életét tönkretegye egy netes csevegés, egyáltalán nem kell sok. Elég pár meggondolatlanul eleresztett sértés vagy fenyegetés a Facebookon, egy chat-szobában, vagy e-mailben, és elszabadulhat a pokol. Több olyan hír is szárnyra kapott már az elmúlt években, hogy – főleg az Egyesült Államokban – több, neten megtámadott fiatal és nő lett öngyilkos a súlyos nyomás és rettegés miatt, vagy él azóta is félelemben, hogy elkapták az utána loholó internetes zaklatót.

A probléma pedig Magyarországon is egyre elterjedtebb és bizony Pécsett is előfordulnak ilyen esetek. Kérdésünkre a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságon azt a választ adták, hogy netes zaklatás Pécsett is létezik, a Pécsi Rendőrkapitányságon pedig számos olyan büntetőeljárás van jelenleg is folyamatban, amelyek sértettjeit e-mailben, vagy Facebookon zaklatták vagy fenyegették meg.

A zaklatónak sokszor nincs arca
A zaklatónak sokszor nincs arca

De miért tesznek ilyesmit az emberek? Miért zaklatják, vagy félemlítik meg társaikat? A rendőrségről azt a választ kaptuk, hogy az ilyen tettekre vetemedők motivációi igencsak szerteágazók lehetnek. Gyakoriak az olyan esetek, amikor az elkövető szerelemféltésből, féltékenységből cselekszik, de olyan ügyek is akadnak, amelyeknél a kapcsolatfelvétel, a netes- és a személyes kontaktus kialakításának vágya késztet arra valakit, hogy sorozatosan zaklassa a másik felet. Természetesen olyan esetekről is tudni, ahol az egyik fél utálja a másikat, és ezért nem hagyja békén a neten sem.

Nincs biztonságban se kicsi, se felnőtt
Nincs biztonságban se kicsi, se felnőtt

A rendőrségen közölték, hogy az ilyen esetek megelőzése és megszüntetése érdekében mindig a sértettnek kell cselekednie. Először is – ha még nem beszélhetünk kemény zaklatásról, csak a gyanújáról – a közösségi oldalakon és az internetes kommunikációnk során kell megtennünk bizonyos óvintézkedéseket. Használjunk minél erősebb spam-, tartalom- és küldeményszűrőket, és használjuk ki az infokommunikációs eszközökben (mint például a Facebook) rejlő biztonsági lehetőségeket, tiltsunk le minden nem kívánt személyt, és győződjünk meg arról, hogy ismerősünk-e az, akit felveszünk. A legfontosabb azonban a rendőrség szerint a „világháló kulturált és felelősségteljes használata”, és hogy ne válaszoljunk ismeretleneknek a neten (se). Hasznos lehet még, ha a zaklatás szövegét elmentjük bizonyíték gyanánt.

Ha azonban az adott eset kimeríti a zaklatás bűncselekményének fogalmát, haladéktalanul feljelentést kell tenni a rendőrségen. A zaklatásnak pedig több formája létezik a Büntető törvénykönyv szerint. Aki meg akar félemlíteni, vagy más magánéletébe akar rendszeresen beavatkozni, és nem történik súlyosabb bűncselekmény, akkor azt akár egy évre is leültethetik. Azt viszont, aki a megfélemlítés során bármiféle erőszakos tettel fenyegeti meg kiszemeltjét, két évre is bebörtönözhetik. Ezeket a büntetéseket pedig súlyosbíthatja az, ha a zaklató az áldozat rokona, vagy esetleg főnöke, aki visszaélhet a pozíciójával.