Pécsi Advent: felejtsük el Bécset

Soha nem volt még olyan hangulatos, látványos, programokban gazdag az adventi időszak  Pécsen, mint amilyen idén lesz – ígérik a szervezők. Alig egy hónap múlva egyedülálló hangulatot teremtenek a belvárosban.

hirdetés

 

Hatalmas sikere volt tavaly decemberben az első Pécsi Adventnek. Nemcsak a gyerekek, a felnőttek is tátották a szájukat, amikor karácsony előtt a városban járva minden egyes nap színes programokkal, meseolvasással, vidám hangulattal, több tucat gasztronómiai csemegét és kézműves terméket árusító pavilonnal találkoztak a Széchenyi tér körül. Jó hír: idén tovább bővítik a „fesztivált”, még hangulatosabb lesz, mint tavaly.

– Mindent megtartunk, ami jó volt, de tovább színesítjük, bővítjük a rendezvényt, mert azt szeretnénk, hogy ezekben a hetekben minden a családokról, gyerekekről, a jókedvről és a szeretetről szóljon majd – mondja Fodor József, a Pécsi Fesztiválszervező újügyvezetője.

Bár a terveket illetően igen szűkszavú volt Fodor – igazi meglepetést készítenek elő ugyanis –  azért egy-két újdonságot elárult lapunknak.

– Idén már három helyszínen lesznek programok, egymással párhuzamosan. A Kossuth térre kerül a szokásos kézműves vásár, de természetesen némi harapnivaló és forró ital is kapható lesz majd, a gyerekek pedig élvezhetik az ottani játszóházat is, amelyet felállítunk. Az Irgalmasok útja felső szakaszán pavilonokkal övezve egy úgynevezett civil sétányt hozunk létre társadalmi tevékenységet ellátó szereplőkkel. A központi helyszín pedig a Széchenyi téren lesz – magyarázza Fodor József.

Ide kerül a lacikonyhások, italárusok nagy része, akik a tér északi oldalát is benépesítik majd, hogy több hely jusson az esti és hétvégi rendezvényeknek. A főtéri ünnepi atmoszféráról folyamatos, kellemes zenével gondoskodnak, esténként pedig hangulatfényeket kapcsolnak be. Emellett minden nap kétszer – délután ötkor és este nyolckor – pedig egy tízperces fényjátékkal kápráztatják el a térre érkezőket.

– A Nádor Szálló huszonnégy ablaka az adventi naptár egy-egy nyílásaként szolgál majd, s minden este, a fényjáték végén egy-egy meglepetés kerül elő ezekből. Egy angyalka, egy mikulás, egy rénszarvas jön majd le a térre például – teszi hozzá a szervező, aki még egy titkot elárult. – A második hétvégén, december 8-tól rendhagyó játék veszi kezdetét: a belváros különböző pontjain harminc élő mikulás-szobor várja a gyerekeket. Ezek a télapók csak akkor mozdulnak meg, ha a gyerekek közelükbe érnek. Ekkor viszont csokit osztanak, hogy a nap végén közösen perdüljenek táncra a kicsikkel – mondta még el Fodor.

Mivel a szervezők bőven tartogatnak még meglepetéseket, a városi cég ügyvezetője több részletet nem árult el, de azt mondta: egy héttel az ünnepi forgatag startja előtt minden kiderül majd a második Pécsi Adventről.

Nézze meg, hogyan várják a pécsiek az adventi forgatagot! KLIKK IDE!