Pécsi albérlet: bagóért költözhetünk

Szakértők szerint nemcsak a hitelezési feltételek megszigorodása, de a rohamosan csökkenő albérleti díjak miatt is csak készpénzért történik az otthonok adásvétele Pécsen. Sok a kiadó ingatlan, ezért ma már 10-20 ezer forintért, vagy akár albérleti díj nélkül is hozzájuthatunk egy kertvárosi lakáshoz.

hirdetés

Elmúlt az az idő, amikor törniük kellett magukat a Pécsen otthont keresőknek azért, hogy kiadó lakáshoz, családi házhoz jussanak, soha nem volt ilyen egyszerű és olcsó módja az otthonkeresésnek, mit mostanában – állítják ingatlanforgalmi szakértők.

A kicsi lakásokat jobban keresik
Csak a jó helyen lévő, olcsó rezsijű lakásokért tudnak sokat kérni.

– Elsősorban a keresleti oldal nyert sokat a kormány végtörlesztési akciójával. Rengeteg ugyanis az eladásra váró, megüresedett lakás, s nagy a kereslet is az otthonokra, elsősorban az albérleti piacon – mondja Molnár Erika, a Duna House pécsi irodavezetője. Valósággal pezseg ugyanis a piac azok után, hogy sokan a kedvezményes hiteltörlesztési lehetőség miatt eladták otthonukat, s inkább az albérletet választják.

A kiadásra váró otthonok pedig már évek óta hatalmas számban állnak rendelkezésre, ráadásul egyes ingatlanokban szinte bagóért beköltözhetünk.

– Elsősorban a keleti városrészben és Kertvárosban nyomottak az árak; ezeken a területeken rendkívül kedvező feltételek mellett lehet albérletet találni. A piac csak a gázfűtéses, uránvárosi lakások esetében szűkös; sokan ugyanis a rezsi miatt ezeket a kisebb lakásokat keresik – mondja a szakember.

Az élelmesebben havi 10-20 ezer forint plusz rezsiért is találhatnak maguknak otthont a panelházas városrészben, de tudunk olyanról is, aki ingyen adja üres lakását, ha rendesen fizetik a rezsit helyette.

– Összesen 7-8 hónapig próbálkoztam kertvárosi lakásom kiadásával, ráadásul az időszak fele a fűtési szezonra esett. Ezalatt a közös költséget, a távhőszámlát végig fizetnem kellett, pedig senki sem lakott a lakásban. Fura helyzet, de van egy lakásom, ami ennyi idő alatt csak a káromra volt, közel 150 ezer forintot buktam – mondja Gábor, aki most ingyen adta ki egy ismerősének az ingatlant, hogy több vesztesége legalább ne keletkezzen. – Csak kauciót kértem és azt, hogy vigyázzanak a lakásra, s fizessék rendesen a rezsit; így legalább nem lesz több veszteségem miatta.

Bár a „lakás ingyen kiadó” hirdetésekkel még nem találkozni, hiszen sokan sokáig próbálkoznak, a szakértők szerint nincs kizárva, hogy tömegesség válik az otthonok jelképes áron való továbbadása. Szerintük mindezt a telített piac okozza, s az a tény, hogy a kiadatlan lakás miatt egy esztendő alatt – főleg, ha hitel is van az ingatlanon – évi akár egymilliós mínuszt is okozhat a tulajdonosnak, ha nem sikerül azt kiadnia.

[frame]

Pezseg a piac?

Ha vásárlások nem is történnek olyan nagy számban, mint a válság előtt, a nyomott árak miatt az utóbbi hónapokban van némi mozgolódás a pécsi lakáspiacon. A készpénzért vagy minimális hitel, lakáskassza mellett vásárlók keresik új ingatlanukat, közkedveltek a családi házak, amelyekért ma feleannyiért is hozzá lehet jutni, mint négy-öt esztendővel ezelőtt.

[/frame]