Pécsi albérletek: minden kiadható

Befejeződött az albérletek keresésének utolsó nagy hulláma is idén, miután a távolabbról érkező egyetemisták szinte mindegyike talált már kiadó lakást a szemeszter kezdete előtt. Mindez viszont nem jelenti azt, hogy elfogytak volna az ingatlanok. Körképünkből kiderül, merre, milyen áron lehet még albérleteket találni.

hirdetés

Több száz kiadó lakás, szoba maradt a kínálók nyakán a most lezajlott albérletkeresési láz után is – tudtuk meg pécsi ingatlanközvetítőktől. Az idei tapasztalatok szerint csak az igen jó helyen, azaz az egyetemi karoktól pár sarokra található lakások keltek el jó áron, s azok közül is csak a jól felszerelt, új építésűek vagy felújítottak. Emellett azok a tulajok szereztek albérlőt, akik viszonylag új bútorokkal, modernizált, felújított lakásokat kínáltak.

– Tovább folytatódott a trend: óriási a kínálat és viszonylag csekély a kereslet. Ennek több oka van: egyrészt még a 2010-es évek előtt sokan befektetési céllal vásároltak be a lakásokból, ők pedig elárasztották a piacot. Emellett sokan nem tudták fizetni a devizahitelüket, ezért kisebb lakásba költöztek, vagy éppen a szülők többgenerációs házába hurcolkodtak; a hitellel terhelt lakásukat pedig kiadják – mondja Szabó Attila, pécsi ingatlanforgalmi szakértő.

A nagy kínálat pedig olcsó albérleteket vont maga után, főleg a belvárostól távolabb eső területeken.

Kertvárosban is kiadhatóak a lakások, de elvárják a bérlők a jó felszerelést és a felújítást

– Ma már nem engedhetik meg maguknak a tulajdonosok, hogy ne költsenek a lakásra: a felújítatlan, öreg bútorokkal felszerelt otthonokat nagyon nehéz kiadni, főleg ha távfűtésesek – mondja már Szilas Pál, a Duna House egyik pécsi irodájának vezetője. Szerinte az albérletet keresők szívesen adnak 5-10 ezer forinttal többet egy jobb állapotú ingatlanért, még ha kicsit messzebb is van a belvárostól.

– Bár a kínálat nagy, a piac folyamatosan mozog. Még a keleti városrészben is viszonylag könnyen ki lehet adni a lakásokat. Ennek oka, hogy ott – bár távol kell élniük az albérlőknek a belvárostól – a gázos lakásokban rengeteget tudnak spórolni a rezsin. A kertvárosban pedig a jó nyílászárókkal ellátott, fűtésmérős, átalakított vagy felújított ingatlanok adhatók ki a legjobb áron. Ezzel együtt idővel kiveszik az alacsonyabb kategóriájúakat is, csak várni kell – mondja Szilas.

Sokan dilemmáznak, hogy maguk hirdessék a lakásukat vagy közvetítőt keressenek. Mindkettő mellett szólnak érvek, de biztosra nem lehet menni. Aki tud várni, érdemes pár hónapig egyedül próbálkozni, míg a lakásuktól rövid idő alatt megszabadulni akarók jobban járnak a közvetítőkkel. Ennek oka, hogy az albérlők többsége náluk keres ingatlant, ráadásul az internetes oldalakon is többségben vannak az ő hirdetéseik.