Pécsi családoknak is segíthet a csődvédelem

Ha beüt a csőd

A 200 ezer és 40 millió forint közötti adóssággal rendelkező családok juthatnak lélegzethez az új jogszabálytervezet segítségével.

hirdetés

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője beszélt korábban a családi csődvédelemről szóló jogszabálytervezetről. A csődvédelemmel azok a családok élhetnének, akiknek több mint 200 ezer, de kevesebb mint 40 millió forint tartozásuk van. Fontos követelmény továbbá, hogy tíznél kevesebb bank, vagy egyéb cég felé állhat csak fent törlesztési kötelezettsége a segítséget kérő családoknak.

Kovacsics Ákos pécsi ügyvéd kifejtette, hogy a jogszabálytervezet öt évben állapítaná meg a tehermentesített időszakot, csődbiztost is rendelve a bajbajutott családok mellé. Kovacsics szerint a jó adósok számára is vonzó lehet ez a lehetőség, hiszen nekik rendszerint kevés lehetőségük nyílik arra, hogy a bankjuknál személyesen átütemezhessék – biztosan fizetett – adósságaikat. A csődgondoki közvetítés révén esély nyílhat új, eddig el nem érhető banki ajánlatok elérésére.

Farkasné Székely Kamilla, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének régiós titkárhelyettese elmondta, háromszáz pécsi tagcsaládjuk közül több mint harminc szorulna erre a védelemre. A csődhelyzet kialakulásának okaként Farkasné az otthonról hozott rossz mintákat emelte ki, amik miatt sokan nem tudnak előre tervezve, gazdaságos beosztással élni, hiszen nem tanította meg őket erre senki.

Herbert Gábor, az egyesület pécsi elnöke felhívta rá a figyelmet, hogy a tartozások és hitelterhek enyhítése és átütemezése mellett a jogszabálytervezet csődgondnokot is rendelne a jelentkező családok mellé. Véleménye szerint ha jól kialakított stratégiával segítik ezeket a családokat, akkor az mindenképp pozitív eredményt hozhat, egyrészt megszabadulnak a nyomasztó adóssághalmaztól, másrészt megtanulnak jobb beosztással élni, hogy elkerülhessék a jövőben a lecsúszást.