Pécsi díszdoktorrá avatták Plácido Domingót

A művész támogatni fogja a fiatal tehetségek munkáját

A Pécsi Tudományegyetem díszdoktorainak sora egy újabb világhírű művésszel bővült. A rangos címet idén Plácido Domingo tenorénekes vehette át. A PTE és a város a kitüntetéssel ismerte el az énekes életművét és hálálta meg a városért tett szolgálatát, különösen azt, hogy elvállalta a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa programsorozat fővédnökségét.

Bizonyára sokan emlékeznek még arra, hogy a “Három Tenor” egyik legismertebb tagja, Plácido Domingo néhány éve több fantasztikus koncertet is adott Pécsen. Az énekes a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa-program felvezető éveiben 2008-ban az Expo Centerben, majd pedig 2009-ben a Szent István téren nyűgözte le pécsi közönségét. A világhírű tenorénekes most újra Pécsett járt.

A tenorénekes megérkezik avatására
A tenorénekes megérkezik avatására

Február 7-én azonban nem ő ajándékozta meg a várost dalaival, hanem a Pécsi Tudományegyetem Szenátusa adományozta neki a megtisztelő díszdoktori címet, melyet azok kapnak meg, akik több évtizeden keresztül kiemelkedően alkotnak művészeti- vagy tudományterületükön, nemzetközi elismeréseket gyűjtenek be, és szoros kapcsolatot ápolnak a pécsi egyetemmel.

Domingo felölti a díszdoktori talárt Bódis József segítségével
Domingo felölti a díszdoktori talárt Bódis József segítségével

Az operaénekesnek Bódis József, a PTE rektora nyújtotta át a nívós „Doctor Honoris Causa” címet Páva Zsolt, Pécs polgármesterének jelenlétében. A rektor köszöntő beszédében elmondta, hogy több apropója is van annak, hogy Plácido Domingó kapta a rangos elismerést. Hiszen – folytatta – nem is lehetne aktuálisabb módon ünnepelni az egyetem Művészeti Karának 20 éves jubileumi évfordulóját, vagy épp a jövő évi 650 éves egyetemi évfordulót, mint a világ egyik legelismertebb énekesének – és nem utolsó sorban adakozásairól ismert filantrópjának – a díszdoktorrá avatásával.

Páva Zsolt megköszönte Domingónak az EKF során nyújtott segítségét
Páva Zsolt megköszönte Domingónak az EKF során nyújtott segítségét

Páva Zsolt hangsúlyozta, hogy a város számára hatalmas megtiszteltetés az énekest az egyetem professzorai között köszönteni, hiszen a művész 2008-as pécsi koncertje, vagy akár a 2009-es Pécsett rendezett operagálán adott emlékezetes műsora nagyban meghatározta a város kulturális életét. A városvezető kiemelte, hogy a díszdoktori címet mindemellett azért is adják Plácido Domingónak, mert az ő fővédnöksége és morális támogatása nélkül elképzelhetetlen lett volna a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa-program sikere.

Lakner Tamás, a Művészeti Kar dékánja Domingót méltató beszédében elmondta, hogy a kar büszke arra, hogy José Carreras 2007-es díszdoktorrá avatása után egy újabb zenei kiválóságot köszönthetnek köreikben, ráadásul egy olyan művészt, akinek több éves kapcsolata van a várossal és az egyetemmel. Elég csupán arra gondolni – folytatta –, hogy Tokody Ilona, a Művészeti Kar címzetes egyetemi tanára együtt dolgozott Plácido Domingóval a Bohémélet című opera egyik legismertebb feldolgozása során.

A művész támogatni fogja a fiatal tehetségek munkáját
A művész támogatni fogja a fiatal tehetségek munkáját

A tenorénekes ünnepi székfoglaló beszédében elmondta, hogy Pécsnek kiemelkedő szerepe van az európai történelem őrzésében. Kiemelte, hogy az etnikai és vallási tolerancia jelentőségét hordozó városi szlogenben (“Pécs, a határtalan város”) rejlő gondolatokat  minden településnek meg kellene fontolnia, hiszen manapság szerte a világban erős vallási és etnikai intoleranciával találkozhatunk.

"Pécs toleráns és nyitott város"
“Pécs toleráns és nyitott város”

Domingo mindemellett kitért arra is, hogy megtiszteltetés számára, hogy Magyarországon kaphatta meg ezt az elismerést, hiszen nagyra tartja hazánk jeles zeneszerzőit, mint például Kodály Zoltánt, Bartók Bélát, Liszt Ferencet, és Erkel Ferencet.

Végezetül hangsúlyozta, hogy a pécsi díszdoktori címmel élve figyelemmel fogja követni az ország zenész- és énekes tehetségeinek pályafutását, és támogatni fogja őket karrierjük során.

A 75. életévét idén január 21-én betöltő Plácido Domingo hosszú pályafutása során a világ legnagyobb színpadain lépett fel, és közel egy tucat Grammy-díjat tudhat magáénak.

Hirdetés