Pécsi DJ remixelte a Linda zenéjét

Az 1980-as években a hazai fiatalság egy emberként drukkolt a Linda című magyar krimisorozat főhősének. A karatézó zsarucsaj kalandjait azonban sokan nem csak az elcsattanó taslik miatt bírták. A sorozat főcímdala ugyanis egyből örökre befészkelte magát a nézők fülébe. Ezt a számot pedig most egy pécsi DJ dolgozta fel, aki zenésztársait is erre ösztönözte. Elkészült tehát a Linda remixlemez!

hirdetés

Veszprémi Linda rendőralhadnagy emlékezetesen magas hangon előadott karatesikolyára („Íííííjáá!”) bizonyára mindenki emlékszik, aki a ’80-as években – vagy később, ismétléseikor – nézte a Görbe Nóra főszereplésével készült Linda című magyar krimisorozatot. Ha pedig a fiatal harcművész-zsaru vaskos pofonjainak viccesen csattanó és puffanó hangjai a fülünkbe csengenek, akkor bizonyára a sorozat fülbemászó zenéjét is fel tudjuk idézni.

Bodó a 2015-ös Ozora fesztiválon
Bodó a 2015-ös Ozora fesztiválon

Vukán György örökbecsű dallamai, és a harsány „Linda!” bekiabálás megihlette Bodó Márton pécsi lemezlovast is, akit a városban legtöbben csak DJ Bodoo néven ismernek. Bodó ugyanis fogta a Linda zenéjét, és számos hazai DJ segítségével egy kitűnő remixlemez keretén belül újragondolta azt. Lapunknak elmondta, a sorozatot gyerekkorában szerette, a főcímdalának és a visszatérő témáinak fogósságára viszont már felnőtt fejjel döbbent rá.

A remix-projekt azonban nem mostanában vette kezdetét, és néhány buktatóval is számolnia kellett. A kezdőlöketet – mesélte a DJ – az a Linda-feldolgozás adta, amit a pécsi Mindig Más zenekar készített 2006-ban. Bodó ekkor kezdte el úgy érezni, hogy ezzel a számmal foglalkoznia kell, a dallam, és persze a zene szeretete miatt. A remixelés koncepciója pedig a küldetésévé vált.

bodó linda
A Linda remixlemez borítója

A Linda-lemezt Bodó 2009-ben indította útjára, miután megkaparintotta a kultikus sorozat eredeti zenéjét. A pécsi DJ természetesen megkereste Vukán Györgyöt is a remixlemez ötletével, amire a zeneszerző rá is bólintott.

Bodó ezután – mint azt elmondta – az eredeti hanganyagot elküldte hazai- és külföldi lemezlovasoknak azzal az üzenettel, hogy mindenki formálja Vukán szerzeményeit a saját szája íze szerint, a neki visszaküldött számokból pedig egy lemez készült volna. Ebből aztán semmi nem lett, kész anyag nem született, annak ellenére, hogy a címzettek igencsak izgatottak lettek a projekt hallatán.

A DJ képe: a 2009-ben a Linda zenéjének szalagjával, 2015-ben a kész lemezzel, a sarokban pedig Vukán György
A DJ képe: a 2009-ben a Linda zenéjének szalagjával, 2015-ben a kész lemezzel, a sarokban pedig Vukán György

Ezután csak 3 évvel később vette elő a projektet, a remixlemez ötletére ugyanis a Budabeats nevű kiadó felfigyelt. Bodó elmondta, hogy ezután még két év telt el, mire a Pécsett tanuló, Stas művésznévre hallgató minszki elektro-zenésszel – akinek teljes neve Stanislav Bendarjevsky – elkészítettek két remixet. A céljuk az volt, hogy a számok legyenek bulisak, szórakoztatóak, humorosak. Ezek a dalok azonban egy sajnálatos technikai malőr miatt elvesztek a srácok laptopjáról. A lemez pedig ezután újabb egy évig állt előkészítés alatt, de szerencsére több gubanc nem akadt, a „Linda Remixed” pedig idén végre megjelenhetett. Érdekesség, hogy az egyik szám felvételeit pedig a Pécsi Tudományegyetem elektronikus zenei tanszékén készítették el.

Bodó kiemelte, hogy egy remix elkészítése pénzbe kerül, azonban azok, akik részt vettek a munkában, és szerepelnek a lemezen is, baráti szívességből, és a zene iránti vonzalmukból segítettek neki. A felvételek készre csiszolását és a kézbe fogható lemezek nyomását pedig egy fél millió forintos Nemzeti Kulturális Alaptól kapott pályázati támogatásból végezhették el.

A kész anyagon Bodó és Stas remixe mellett a pécsi Mindig Más kollektíva és a szintén helyi Sirmo, a szentendrei Kettő Kettő tánczenekar, a szegedi Suhov, a budapesti DJ Bootsie és Marcel szerzeményei kaptak helyet, a lemez tehát zeneileg nagyon színes lett. Van itt funky, rocksteady, dub, house átirat, aki tehát a Linda zenéjére szeretne pörögni, egy csomó hangulat-, ritmus-, és dallamvilág közül válogathat. De hát itt is van, meg lehet hallgatni!