Raklapokból fodrászat

Raklapok, fehér és fekete táblafesték és néhány építészhallgató – ennyi kellett ahhoz, hogy az egyik pécsi fodrászat teljesen új arculatot kapjon pécsi fiatalok jóvoltából. A b2 Innovációs Hallgatói Csoporthoz hasonló nem sok van az országban, tevékenységükkel, megmozdulásaikkal még egy amerikai társaság figyelmét is felkeltették. 

hirdetés

montazs

[box title=”Mi az a b2 Innovációs Hallgatói Csoport?”]A csoport 2010 tavaszán jött létre zömében építészmérnök hallgatókból, majd kibővültek közgazdaságtant, szociológiát és természettudományt tanuló egyetemistákkal. A céljuk, hogy elősegítsék Pécs és a régió fejlődését, a projektjeiknél az európaiság és a fenntartható fejlődés eszméjét tartják szem előtt. Első közös akciójukat, a Makovecz Imre-emlékestet a Belváros.LIKE elnevezésű rendezvény követte, majd megszervezték a III. Pécsi Építész Jamboreet.

Munkájuk gyümölcse azonban most érett be, nemrég elkészült első belsőépítészeti projektjük: egy pécsi fodrászat enteriőrjét készítették el. A tervezéstől a megvalósulásig minden egyes munkafolyamatot ők végeztek. A csoport három tagjával, Bognár Hajnalkával, Bíró Andrással, és Kósa Balázzsal (doktorandusz, a hallgatói csoport elnökével), illetve a Zé Hair Club Szépségszalon tulajdonosával, Baumann Zitával beszélgettünk.[/box]

pécsi fodrászat

Több dologban is speciális ennek a pécsi fodrászatnak a megújulása, de nézzük először a legszembetűnőbbet. Gyakorlatilag minden raklapból van. Miért?

B.Z. – Én csak azt tudtam, hogy valamit szeretnék változtatni, de nem volt konkrét tervem. Egyik kollégám vetette fel, hogy egy-két bútor lehetne raklapból. Ezekből viszonylag sok volt a birtokunkban.

K.B. – Dolgozhattunk volna teljesen más anyagokkal is, de nem az volt a cél, hogy a tulajdonos milliókat költsön az átalakításra. Minden egyes projektnél alapvető szempont, hogy kevés pénzből valósítsunk meg valami látványosat és jót.

pécsi fodrászat

Miért táblafestékkel vontátok be a falak jó részét?

B. A – Felmerült az igény, hogy az itt dolgozók szeretnének információkat hagyni egymásnak valahol az üzletben. Kezdetben teljesen másban gondolkodtunk, de ez a megoldás sokkal egyszerűbb és fenntarthatóbb.

K. B.-  Ezen kívül szerettünk volna kiszolgálni azokat a gyerekes anyukákat, akik nem tudják otthon hagyni a csemetéjüket, amíg fodrásznál ülnek. A kicsik most rajzolgatnak unatkozás helyett.

B.H..- Ráadásul a falra rajzolt figurák, színes kréták segítségével folyamatosan meg tud újulni az üzlet.

Mit szóltak a vendégek az új külsőhöz?

B.Z. –  Sokféle vendég jár hozzánk: egyetemisták, oktatók, orvosok, de az új arculat  korosztálytól függetlenül mindenkinek nagyon tetszik. Az idősebbek az ötletet és az egyediséget értékelik leginkább. Sőt, olyan is előfordult, hogy valaki csak a belső kialakítás végett jött, de alapvetően nem mi vágjuk a haját. A szalon egyik vendégének pedig annyira megtetszett az új külsőnk, hogy elkészítette az arculathoz illő bögrét.

pécsi fodrászat

Az enteriőr stílusa mellett az is szokatlan, hogy a kivitelezést is ti, építészek és építészhallgatók végeztétek. Mi ezzel a célotok?

K.B – A csoport létrejöttének több oka is van, de talán az egyik legfontosabb a gyakorlatszerzés. Hogy a hallgatók lássák, milyen az, amikor a papírra vetett terveik megvalósulnak. Hiszen ha az építész tervrajza nem elég pontos, akkor a kivitelezés sem lehet tökéletes. Természetesen nem véletlenül csak most került sor építési projektre. Hiszen elsőévesen még nincsenek felkészülve erre a feladatra, még akkor sem, ha több oktató – köztük én is – felügyeli a munkájukat.

B.H. – Nekünk az a hasznunk az egészből, hogy a kivitelezés során szembesülhetünk olyan problémákkal, amikkel egyébként csak a munkát végző szakemberek találkoznak. Ebben a konkrét esetben például hiába történt meg a helyiség geometriai felmérése, a falak minősége miatt alakításra szorultak a raklapbútorok.

Egyedülálló csoport

  • A csoport  tavaly részt vett egy kisvejkei építőtáborban, ahol a helyi romák épületeinek felújításában vállaltak önkéntes munkát. A tábort idén is megrendezik, és ők most is segítenek a majd a munkálatokban.
  • A b2 az IAESTE Magyar Mérnökhallgatók Egyesületével is kapcsolatban áll, különféle projektekben együttműködnek.
  • A főként építészhallgatókból és doktoranduszokból álló csapat dr. Hutter Ákos és dr. Rohoska Csaba iránytása alatt részt vett a város által beadott és azóta elnyert pályázatban, melynek segítségével 150 millió forintból újul majd meg Györgytelep.
  • Nemrég Jamaicából a Global Awareness Society International elnevezésű szervezet kereste meg a csapatot. A társaság meghívta Kósa Balázst májusi konferenciájukra, ahol előadóként többek között a b2 munkásságáról is beszélni fog.

Fotók: Szentendrei Antal