Erősödés az ingatlanfronton

Jóval több lakást adtak el eddig idén Pécsen, mint egy évvel ezelőtt, de még mindig jóval kevesebbet, mint a 2000-es évek második felében, az ingatlanboom idején. A lapunk által megkérdezett szakértők abban bíznak, hogy jövőre a ma még nyomott árak is feljebb mennek.

hirdetés

A 6-8 millió forint között kínált tégla-gázos uránvárosi lakások és a belvárosi 10-17 millió forint között megkapható, ám nagyrészt felújításra szoruló ingatlanok a kelendőek a pécsi piacon. Az ágazatból élők szerint már elindultak a mélypontról, s a következő egy-két évben már a mostani nagy olcsóság sem marad. Az is felpörgette valamelyest az adásvételt, hogy a banki betétek kamatszintje miatt sokan lakásvásárlásba fektették pénzüket tavasztól – már akinek volt mozgósítható készpénze.

Abban bízhatunk, hogy – mint ez lenni szokott – fél-egy éven belül Pécsen is érezhető lesz a fővárosban már kézzel fogható változás, magyarán, hogy feljebb mennek az ingatlanárak a kereslet növekedésével – mondta lapunknak Kosteleczky Sándor, a Kőház-Lak Ingatlanforgalmazó Kft. szakértője.

A panelek még bagóért mennek
A panelek még bagóért mennek

Ő megerősítette, hogy nem ok nélkül bíznak a kertvárosi távfűtéses panellakások kelendőbbé válásában is. A rezsicsökkentések miatt ugyanis vélekedése szerint már bizonyos – főleg a szigetelt épületekben található, korszerű nyílászárókkal szerelt – lakások jó alternatívát biztosítanak egy bizonyos rétegnek.

Mecseki László, az OTP Ingatlanpont pécsi szakembere szerint a jövőt illetően bizakodásra ad okot, hogy valamelyest fellendült a kereslet, s a bankok is az eddigieknél jobb áron adják a hiteleiket. Szerinte ugyanakkor kérdéses, hogy január után is kitart-e ez a lendület, s esetlegesen a kölcsönök jövedelemarányosítása nem lesz-e káros az ingatlanpiacra.

A szakemberek szerint egyébként legjobb áron a kertvárosi és keleti városrészi lakásokat lehet ma megszerezni Pécsen; utóbbiakat akár jóval százezer forintos négyzetmétertár alatt. Az eladni szándékozók közül azok juthatnak könnyebben vevőhöz, akik tégla-gázos, iskolákhoz, egyetemi karokhoz közel rendelkeznek ingatlannal.