Pécsi gigadugók jönnek

Már csak napok vannak hátra addig, hogy reggelente és délutánonként igazán kínkeservessé váljon a motorizált közlekedés a belváros és Kertváros között. Két fontos útszakasz is érintett ugyanis a nyári aszfaltos munkákban, így torlódások, hosszas várakozások várhatóak.

hirdetés

– A város a következő hetekben két nagyobb beruházásnak is részese lesz, s mindkettő forgalmas útszakaszokon zajlik majd, ezért az őszi iskolakezdésig türelmet kell kérnünk a Kertváros és a Belváros között nap mint nap közlekedőktől – mondta lapunknak Nagy Csaba alpolgármester annak kapcsán, hogy megtudtuk: komoly munka indul hamarosan.

Az egyik, s ennek lesz jele előbb, a kertvárosi Nagy Imre út és a Keszüi út forgalmas csomópontjának átépítését jelenti. Ide már június végével felvonulnak a munkások.

Egy készülő kereskedelmi beruházás keretein belül a tulajdonost arra kérte ugyanis az önkormányzat, hogy építsen körforgalmat a kereszteződésben.

Ha lesz dugó, érdemes kerülni a Pláza mögött

– Két hónapot kap majd a kivitelező a munkákra, de a kereszteződés egyszer sem lesz teljesen lezárva. A munkákat szakaszosan végzik, így egy-egy sáv mindig szabad lesz, de a forgalom iránya megváltozhat – magyarázza már Magay Miklós, az önkormányzat városfejlesztési szakembere.

Viszont így is komoly dugók alakulhatnak ki a környéken: naponta ugyanis több ezer autó halad keresztül a csomóponton reggelente és a délutáni csúcs idején.

A szakemberek azt javasolják, hogy a munkák megindulása után igyekezzünk korábban elindulni a munkahelyünkre. Mindez szól az autóval és busszal közlekedőknek is. A kereszteződésen ugyanis biztosan lassabb lesz az áthaladás: mindez leginkább az 1-es, 3-as, 50-es járatokkal buszozókat érinti, s azokat, akik a kétpúpú felüljárót veszik igénybe Kertvárosból, illetve arról érkeznek a déli városrészbe.

– Kerülni csak nagyobb kanyarral lehet majd, hiszen a régi Kertváros forgalomcsillapított övezet, azon áthajtani nem tanácsos, mert büntetés lehet a vége. Az viszont megoldás, ha a látható dugó esetén a délnyugati elkerülőn haladunk, majd a Plázánál térünk vissza a megszokott útvonalra. Emellett érdemes lehet az Árpád-felüljárót is használni, ha nem akarunk a torlódásban rostokolni – mondja az idén tizenkilenc éve taxizó János.

Az Árpád-felüljáró sem ússza meg azonban ezt a nyarat lezárás nélkül.

A felhajtóág miatt a Nagy Lajos király útján kerülnek majd a legtöbben, de lesz más lehetőség is

– Itt a felhajtóágat kell kijavítani, azt, amelyiken a Mártírok útja felől érkezők tudnak rácsatlakozni a hídra. A mintegy 130 milliós munka július elején indul, és az iskolakezdésre át szeretnénk adni a szakaszt a közlekedőknek. Reméljük, nem lesz semmi gond, és a határidőt tartani tudják a kivitelezők. A munka idejére viszont teljesen le kell zárnunk az érintett részt. Az autósok csak az Árkád, azaz a buszpályaudvar irányából tudnak feljutni a hídra Kertváros irányába. Ez bizonyosan torlódásokat okoz majd a Belvárosban, így itt is szükség lesz a türelemre – mondja Nagy Csaba.

A buszozók már most látják ennek következményét, ugyanis az érintett kertvárosi járatok iránya megfordult: a főpályaudvart érintik először, s ezt követően veszik az irányt a Zsolnay-szobor, majd az Árkád felé.

[frame]

Rendőrök jönnek, ha kell

Molnár Katalin, a megyei rendőrség szóvivője azt mondta, a rendőrség is készül a beruházásokra. Mint mondta, kiemelt figyelemmel kezelik az útjavításokat, s szükség esetén forgalomirányítással segítik majd a közlekedőket.

[/frame]

– Az autósok előtt három lehetőség marad: vagy a Rákóczi útról, illetve a Nagy Lajos Király útról csatlakoznak rá a felüljáróra, vagy a Légszeszgyár utcai vasúti átjárón kelnek át, s a felüljáró alatt, a Verseny utcából közelítik meg a Siklósi utat, s Kertvárost – mondja taxisunk. Ő egyébként arra számít, főleg a Nagy Lajos Király útján és a Vásárcsarnok nyugati oldalán alakulnak majd ki dugók. Ennek oka, hogy a Mártírok útjáról érkezők szembesülve a lezárással erre kerülnek majd leginkább.

Magay Miklós azt mondja, logikus lépés lenne, ha felüljáró fenntartója, a Magyar Közút megnyitná a Kertváros irányába ma éppen a felhajtóág forgalma miatt zárva tartott külső sávot Kertváros irányába. Erről később a forgalomszervezők dönthetnek.

[frame]

A kétpúpún is lesz sávzár

Június 25-én és 26-án a pécsi Megyeri utat a Tüzér utcával összekötő felüljárón is lesznek munkák: itt további karbantartási és kátyúzási munkálatokat végeznek el. Lóczi Szidónia, a kezelő Biokom Kft. pr-menedzsere azt mondta, szakaszos, félpályás útlezárásra lehet számítani a híd teljes hosszában reggel nyolc és délután öt óra között.

[/frame]