Pécsi ízelítő a légi harcászatból

Az augusztusi Nemzetközi Repülőnapból kaphat ízelítőt, aki ellátogat a Barbakán téren felállított rendezvénykamionhoz vasárnap délutánig. Az országos roadshow második állomása Pécs.

hirdetés

A magyar légierő történetével, a Gripen vadászgépek működésével, a vadászpilóták képzésével és a Magyar Honvédség felépítésével is megismerkedhetnek a pécsiek. A cél, hogy az augusztus 3-4-ei kecskeméti repülőnapra és haditechnikai bemutatóra minél többen ellátogassanak idén.

A pécsi kisiskolások még sosem láttak közelről Gripeneket, utasszállító repülőgépen azonban már a legtöbben ültek.

Érdemes lesz kipróbálni…

– Amikor szálltunk fel, nagyon gyorsan kezdett menni, utána nem is lehetett érezni – mondta Sági Kristóf, iskolás. – A repülés és a leszállás nagyon jó volt.

Hazánkban az elavult szovjet vadászrepülőgépek lecserélése nagyon korán, a délszláv háború idején vetődött fel először komolyan. Az első öt Gripen repülőgép 2006-ban érkezett Kecskemétre. A teljes hazai flotta 14 gépből áll.

– A régi technikákat elkezdtük lecserélni. Jelen pillanatban Gripen vadászrepülőgépeket használunk – magyarázta Sáfár Albert, a MH Összhaderőnemi Parancsnokság dandártábornoka. – Ez a legnagyobb fejlesztés, amit az utóbbi években végrehajtottunk. Ez a legnagyobb változás, mert ez egy negyedik generációs repülőgép.

A Nemzetközi Repülőnapot és Haditechnikai Bemutatót népszerűsítő 80-90 fő befogadására alkalmas rendezvénykamion pénteken érkezett Pécsre. A roadshow érdekessége az a 4D-s digitális műsor, ami többek között a repülőnap történetét, a Gripen vadászgépeket és a magyar légierőt mutatja be az érdeklődőknek plazma tévék, szimulátorok, tabletek és érintőképernyős monitorok segítségével. Ezt egy hagyományos kiállítás is kiegészíti, ahol repülőgép makettek, relikviák és fotók is láthatóak.

Nagy Csaba, Pécs alpolgármestere mindenkinek azt javasolja, menjen el a rendezvényre, hiszen rendkívüli élményt nyújt maga a kamion is, ráadásul új információkkal is bővülnek az ismereteink.

A repülőnapot népszerűsítő országos kamion roadshow további hét helyszínre látogat el. A következő állomás június 14 és 16 között, Békéscsaba lesz.