Pécsi körkép: a graffiti is lehet szép!

A városképet rondító sok-sok falfirka mellett Pécsen egyre több az aprólékos, ügyes mozdulatokkal elkészített falfestmény az épületek falain. Sajnos a legtöbb pécsi a graffiti szó hallatán az illegálisan elkészített, ügyetlen, csúnya alkotásokra gondol, azonban városunkban pár éve elkezdődött valami, amit az utcai művészet új fejezeteként emlegethetünk majd. Körbejártuk Pécset, hogy bemutassuk a legszebb graffitiket.

hirdetés

Kétség nem férhet hozzá, hogy Európában viharos gyorsasággal terjed a street art és a graffiti, mint művészi kategória. Egyre több helyen fogadják el ezt az önkifejezési formát, számos alkotó vált híressé csupán falfestményeinek köszönhetően. Vannak külföldön művészek, akik az utcán eltaposott rágógumira alkotnak mini-festményeket, vannak, akik több létrával és hatalmas hengerekkel készítik a gigaalkotásokat házak falaira.

Még mindig sok az öncélú rongálás

Ennek ellenére tagadhatatlan, hogy igen gyakori az önkényes, csúnya fújkálás a házak falán, sok köztük az egyszerű próbálkozás, a koszolás és az érzéketlen magamutogató agresszivitás. Felháborító, nemcsak azért, mert lemoshatatlanok, és hatalmas kárt okoznak a vandálok, hanem azért is, mert az igazi graffitiművészeket is rossz színben tüntetik fel. Pécsen márpedig igenis élnek és munkálkodnak tehetséges művészek, akik olyan fantasztikus gigászi festményeket képesek készíteni egy festékszóró segítségével, hogy alig hisszük el, hogy emberi kéz ilyenre is képes lehet.

Jó kezdeményezésekből azonban egyre több van, vendéglátóegységek belső falain láthatunk egyre több alkotást, de a Magasház bontása alatt például az elkerítő paravánokra is kerültek portréfotók önkormányzati jóváhagyással – többek között Weöres Sándor, Victor Vasarely és Breuer Marcell arcképei.

Kíváncsiak voltunk, hogy városunkban milyen pozitív példákat találunk még, ezért körbejártuk Pécset, hogy felkutassuk a fiatal „utcai művészek” munkáit. Koch Ádám pécsi graffitiző volt segítségünkre, aki egyébként a Magasháznál készült portrék elkészítésében is részt vett.

magasház, graffiti2
Készül a magasházi alkotás
magashaz
A magasházi portrék, már készen
graffiti, hl10
A Tesco mögötti Béke Parkban is vannak szép alkotások
graffiti, hl03
Szintén a Béke Park
graffiti, hl02
A Mecsekoldalban, a víztározónál is találunk alkotásokat
graffiti, hl04
A néhai Varázskertben, a Király utca végénél levő parkolóban is van egy ábra
graffiti, hl05
A Csinos Presszó oldalfalán is van egy festmény
graffiti, hl08
Szigeti úti munkája mellett Koch Ádám

Összeszedtünk néhány felvételt a korábbi évek munkáiból is, sajnos ezek az alkotásokat vagy lefestették mág, vagy a falfelület omladozott már le.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
A hajdani Boccaccio közelében
SONY DSC
Király utcai idős hölgy
SONY DSC
Ady Endre portréja szintén a Király utcában
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Mária utcai alkotás
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Régi felirat a Szabadság útján