Öt gyanúsított a kosár-ügyben

Immár a NAV adóslistáján is szereplő a MIZO-Pécset működtető Pécsi Női Kosárlabda Kft. ügyében még mindig vizsgálódnak a nyomozók. Úgy tűnik, igen komoly ügyre bukkantak a NAV kollégái, hiszen már öt személyt gyanúsítottak különböző bűncselekményekkel.

hirdetés

A kft. tartozásait még 2011-ben 260 millióra tették a sajtóinformációk szerint, de a nyomozást nem emiatt indította el a NAV Dél-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatósága, hanem a számvitel rendjének megsértése és más bűncselekmények gyanúja okán. Ez pedig összefüggésben lehet azzal, hogy a vállalkozás – bár ezt a városvezetés is kérte – nem tudott érdemben elszámolni az önkormányzati támogatással.

Dr. Kuperczkó Adrienn, a NAV régiós bűnügyi igazgatóságának sajtóreferense azt mondta, a nyomozást a Baranyai Megyei Főügyészség fokozott ügyészi felügyelettel folyamatosan ellenőrzi. Az ügynek jelenleg 5 gyanúsítottja van, velük adócsalás – számvitel rendjének megsértése – magánokirat-hamisítás és más bűncselekmény megalapozott gyanújának közlése történt meg, gyanúsítotti kihallgatásuk is megtörtént. Az eljárást még idén szeretnék befejezni, várhatóan erre szeptemberben, októberben kerülhet sor – tette hozzá.

Annyi már bizonyos, hogy a nyilvános adóslista alapján a cég csak az adóhatóságnak több mint 100 millió forinttal sáros, s időközben elkezdődött a társaság felszámolása is.

Megírtuk, a cég tulajdonosa egyébként a kirobbanásakor 49,7 százalékkal Pécs önkormányzata volt, a többségi városi tulajdonú PVSK Női Utánpótlásért Alapítvány 0,3 százalékkal és a Sport, Marketing és Management 2007. Szolgáltató Kft. ötven százalékkal képviseltette magát. Ez utóbbi cégnek magánszemélyek, köztük a Pécsi Női Kosárlabda Kft. kettős ügyvezetését ellátó Jancsó János és Rózsa Gábor voltak a tagjai.

A társaság utolsó, még elérhető – Iványi Dalma által 2012-ben leadott 2011-es mérlegadatai szerint azt az esztendőt 144 milliós – állami, önkormányzati, takarékszövetkezeti és gazdálkodóktól kapott támogatás mellett – 49 millió forintos plusszal zárták. (Egy évvel korábban még 21 millió volt a veszteségük.) 2011-ben 12 milliót költöttek bérekre, de béren kívüli juttatásokra további 38 milliót áldoztak – ez utóbbiban a legnagyobb tételt az “EKHO-s jövedelemként” feltüntetett 36 millió tesz ki.

A nyomozás egyébként azt követően indult el, hogy Páva Zsolt, Pécs polgármestere a városháza belső ellenőrei által, a cég átvilágításáról készített anyagot elküldte az ügyészségre, amely annak tartalma kapcsán rendelte el a nyomozást.