Pécsi lány a dubai felhők felett

Dubai napjaink leggyorsabban fejlődő városa, gazdagsága pedig legendássá vált az utóbbi években. A pécsi Tillai Rita mindezt személyesen tapasztalja immáron több mint fél éve. Stewardessként állt munkába az Emirates légitársaságnál, az Egyesült Arab Emirátusok egyik legnagyobb vállalatánál.

hirdetés

Egy gyerekkori álmom vált valóra, mikor megtudtam, felvettek stewardessnek! – ujjongott Rita tavasszal. Nemcsak ő, családja és barátai sem tudták elhinni, még elképzelni sem, mire vállalkozott. Egy óriáscégnél lett alkalmazott, a világ egyik legkülönlegesebb városában.

– Mi az, amitől leesett az állad, amit korábban elképzelni sem tudtál?

– Dubaiban úgy érzi az ember, hogy minden lehetséges, és csak az nincs, ami nem létezik. Az előbbire kiváló példa a pálma alakú sziget vagy a Burj Khalifa, a világ legmagasabb épülete, ami mindenhonnan látszik; az utóbbira pedig, hogy minden szupermarketben van Hajdú sajt. A Dubai Mall bevásárlóközpontban korcsolyázni, a Mall of the Emiratesben pedig síelni lehet. Hihetetlen sebességgel építkeznek szerte a városban, és ha valamire azt mondják, hogy 2016 júniusra kész lesz, akkor az 2016 júniusra kész is lesz.

dubai (71)

– Milyen az arab kultúra, hogyan kezelik a nőket?

– Ahhoz képest, hogy mennyire különböző az európai és az arab kultúra, könnyű volt hozzászokni az itteni élethez. Dubai más muszlim országokhoz képest sokkal befogadóbb és elfogadóbb. Azért persze vannak szabályok, például tilos az érzelmek kimutatása az utcán, ramadán alatt pedig a külföldiek sem ehetnek, ihatnak nyilvános helyen. A külföldi nők nyugodtan hordhatnak ugyanolyan ruhákat, mint otthon. A helyi férfiak hagyományos viselete a fehér dishdasha, a nőké pedig a fekete abaya, amiben egyébként nagyon elegánsak tudnak lenni, sminkkel, drága táskákkal és ékszerekkel. A muszlim nőkre vonatkozó szabályok néha kisebb fennakadást okoznak a gépen, amikor teli járaton kell utasokat átültetni, mert egyedül utazó nő nem ülhet idegen férfi mellé. Máskor viszont előnyünk származik a szabályokból. A metrón a nők és a gyerekek külön kabinban utazhatnak.

– Milyen az arabok modora a különböző társasági helyeken?

– Fontos megjegyezni, hogy a helyiek Dubai lakosságának kis részét teszik ki, így a legtöbb helyen több indiaival, pakisztánival vagy filippínóval lehet találkozni, mint ahány emiratival. Az első napoktól kezdve az volt az általános benyomásom, hogy mindenki nagyon nyitott, kedves és segítőkész. Amikor tanácstalanul álltam mondjuk a buszmegállóban, mindig rögtön odajött valaki, és megkérdezte, hogy segíthet-e. A boltban sorban állva gyakran elbeszélgetek a körülöttem állókkal és az eladókkal.

– Milyen a város? Mi az amit, a leginkább kiemelnél az élményeid közül?

– Ha egy mondatban kéne leírnom a várost, azt mondanám, olyan, mintha jól összekeverték volna New Yorkot és Delhit. Lenyűgöző, hogy rövid távolságon belül Dubai más és más arcát mutatja, a modern felhőkarcolókkal, az igazi keleties hangulatú piacokkal és a sivataggal. A metró ablakából a felhőkarcolókat nézve néha még most is elcsodálkozom, hogy tényleg itt élek. Ami még nagyon tetszik, hogy mennyire nemzetközi a város, a világ minden tájáról származó emberekkel találkozom akár az utcán, akár munka közben.

budapest (1)
Rita az édesapjával egyenruhában – két járat között jutott pár óra a családra is.

– Most, hogy megismerted Dubait, milyennek látod Pécset?

– A családias Pécs után egy igazi, nyüzsgő nagyvárosba csöppentem, annak minden előnyével és hátrányával. Itt nem nagyon lehet sétálni, mert a városban minden az autós közlekedésre van kialakítva. Néha hiányzik a történelem, a több száz éves épületek, a kulturális programok és a zöldövezetek, de szerencsére gyakran repülök Európába, ahol elmehetek egy múzeumba, megnézhetek egy gótikus templomot vagy sétálhatok egy parkban. Természetesen hiányzik a családom és a barátaim, a kóruséneklés, most pedig az adventi készülődés, a hajnali misék és a karácsonyi hangulat. Nagyon örültem, amikor nemrég beosztottak egy budapesti járatra! Ha csak 24 órára is, de láthattam a családom, és bejglivel, szaloncukorral, Túró Rudival felpakolva jöttem vissza Dubaiba. Alapvetően nagyon jól érzem magam kint – a klíma miatt nehezen tudom elképzelni, hogy visszaköltözzek Európába: a nyári 45 fok tényleg sok, mostanában viszont nagyon jó érzés mondjuk a hideg, esős Glasgowból hazarepülni a napsütéses Dubaiba.