Pécsi minta: elítéltek szépítik meg a belvárost

Rengeteg pénzt és munkaerőt spórolnak meg a városnak azok a közérdekű munkára ítéltek, akik évek óta végeznek hasznos, értékes, fontos városszépítő munkát szerte a belvárosban. A nem mindennapi mintaprogramot a városvezetés, a kormányhivatal és a városüzemeltetési cég is támogatja.

Több tízmillió forint értékű hasznos, fontos városszépítő munkát végeznek Pécsett azok, akiket a bíróság ilyen közérdekű munkára ítélt és azok, akik szabálysértési pénzbüntetésüket így szeretnék kiváltani. Évente hozzávetőlegesen 20-30 ezer órányi feladatot végeznek Pécsett ilyen elítéltek, melyek között olyan fontos munkák akadnak, mint például az északi várfalsétány folyamatos karbantartása, gyomirtás a belvárosban, de ők azok, akik a régi városfalat megtisztítják az azt károsító-romboló növényektől, valamint a belvárosban található önkormányzati ingatlanok udvarait is a közérdekű munkára ítéltek tartják rendben. Mint azt megírtuk, nemrég a Boldogság Háza kerítését tisztították meg a graffitiktől. 

Páva Zsolt és Tímár Krisztián mutatta be a mintaprogramot

A várost szépítő elítéltek feladatait-munkáit bemutató keddi sajtótájékoztatón Páva Zsolt, Pécs polgármestere elmondta, hogy a közérdekű munkára ítéltek jelentős, értékes, mindemellett pedig költséghatékony munkát végeznek a közmunkaprogramnál érzékenyebb, empatikusabb bánásmódot alkalmazó rendszeren belül. Mint mondta, az elítéltek koordinálásának nehéz feladatát évekkel ezelőtt a pécsi Gerillart Egyesület vállalta fel, akik sikerre vitték ezt a nem mindennapi belvárosi városszépítő programot, melynek kivitelezésében a Biokom Nkft. is nagy szerepet játszik. Végezetül Páva Zsolt reményét fejezte ki, hogy a város és az egyesület kapcsolata a következő években is gyümölcsöző lesz, és hogy számos más város is példát vesz majd a pécsi mintaprojektről.

Eltüntetik a graffitiket is

Tímár Krisztián, a Gerillart Egyesület vezetője elmondta, hogy 8 évvel ezelőtt a Nick-udvar felújítása és a Nick Galéria kialakítása során kezdtek el először közérdekű munkára ítélteket foglalkoztatni. Kiemelte, hogy az ilyen munkát végző emberek nincsenek munkaviszonyban: vagy a bíróság szabott rájuk ki ilyen büntetést, vagy pedig a munkaügyi központ által rájuk kirótt szabálysértési bírságot váltják ki ezzel a munkával. Hozzátette, hogy többnyire a belvárosban tevékenykednek, de folyamatosan keresik a város olyan pontjait-helyeit, ahol szükség lenne a segítségükre. Kiemelte, hogy éves szinten átlagosan 150-200 fő vesz részt programjukban.

Fontos munkát végeznek a város érdekében

– Két évvel ezelőtt már olyan nagy számban foglalkoztattunk közérdekű munkára ítélteket, hogy szükségünk volt nagyobb feladatokra, amiket folyamatosan tudunk velük végeztetni. Ekkor kerestük meg az önkormányzatot és a Biokom Nkft.-t, mivel szerettük volna átvállalni egy részét a városszépítő, városkarbantartási munkálatoknak. A városvezetés és a városüzemeltetési cég támogatásával kezdtünk bele egy kísérleti projektbe, melynek során megnéztük, hogy egy éven át hogyan tudjuk elvégezni a belvárosi gyomlálási, szegélyezési és ehhez hasonló munkákat. A projekt sikeres volt, azóta is az a célunk, hogy olyan lehetőségeket keressünk, melyekkel a várost szebbé tudjuk így tenni – mondta Tímár Krisztián, majd hozzátette, hogy az egyesületnek a Baranya Megyei Kormányhivatal segítségével közvetítik ki a közérdekű munkát végzőket.

Patai Péter, a kormányhivatal igazságügyi szakterületének vezetője kiemelte, hogy a közérdekű munka egy középsúlyos büntetésnek tekinthető, három évig terjedő szabadságvesztés ítéletének eseteiben alkalmazható. A közérdekű munka időtartama 48 és 312 óra között határozható meg, végrehajtása pedig a kormányhivatal pártfogó felügyelői szolgálatának feladata – tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy a büntetésként kiszabott közérdekű munka pénzbeli megváltása nem lehetséges, az elvégzett munkáért nem jár díjazás, ha pedig az elítélt nem teljesíti a feladatot és a követelményeket, akkor a törvényszék szabadságvesztésre változtathatja a büntetését.