Pécsi mintát követnének Erdélyben

Csütörtök délután a pécsi városházán ülésezett az Arad-Pécs Testvérvárosi együttműködés Oktatási és Kulturális Bizottsága. Az elmúlt évi programokat a két város alpolgármestere, Bognár Levente és Nagy Csaba értékelte.

hirdetés

Az ülés napirendjén a 2013. évi együttműködés értékelése, a 2014. évi rendezvények pontosítása, valamint az Európa Kulturális Fővárosa-program tapasztalatainak megvitatása szerepelt, ugyanis 2021-ben Arad szeretné elnyerni a megtisztelő címet, melyhez Pécstől kér segítséget.

Az elmúlt évi programokat a két város alpolgármestere, Bognár Levente és Nagy Csaba értékelte. Mindketten arra a megállapításra jutottak, hogy eredményes volt az együttműködés, a testvérvárosi kapcsolat jól működik, ugyanis a számos megvalósul program megvalósult beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

aradpécs2
Sikeres volt a találkozó

A két város közti partnerkapcsolat több mint tíz éve tart, a testvérvárosi megállapodást hat éve írták alá. Találkozót minden évben szerveznek, ahol egy-egy napot a másik városnak szentelnek, Arad Napja Pécsett és Pécs Napja Aradon címmel.

A csütörtöki tájékoztatón a két város kulturális intézményei közötti együttműködés, az iskolai kapcsolatok továbbfejlesztése, valamint a szakembereknek szervezett találkozókról is beszéltek. Nagy Csaba hangsúlyozta, hogy a fiatalokat is szeretnék bevonni a két testvérváros között létrejött programokba, rendezvényekbe, ugyanis létező kapcsolat van Arad és Pécs között.

Bognár Levente aradi alpolgármester az együttes ülésen elmondta: azt szeretnék, ha a pécsi fiatalok jobban megismernék Arad nevezetességeit, az aradi ifjak pedig Pécs történelmi örökségét, ezért idén szeptemberben, a hagyományos „Arad napja Pécsett” program keretében elindítják az „Irány Arad” vetélkedőt.