Pécsi önkéntesként a nagyvilágban?

A külföldi munkavállalás sok buktatóval járhat, főleg, ha nem vagyunk elég körültekintőek. Arról nem beszélve, hogy a kiutazást, a szállást és minden plusz költséget nekünk kell állni. Ráadásul az is benne van a pakliban, hogy munkát sem sikerül találnunk. Ezért jó ötlet, ha első körben önkéntesként próbáljuk ki magunkat.

hirdetés

Az Európai Önkéntes Szolgálat minden lehetőséget megad és még az önkéntesek költségeit is, majdnem egy az egyben, fedezi. A program célja, hogy Európában és azon kívül, minél több fiatal vegyen részt társadalmi tevékenységekben. Az önkéntes szolgálat ideje alatt a fiatalok intenzív tanulási folyamat részesei lesznek, lehetőségük nyílik egy másik ország és kultúra megismerésére, de önmaguk és személyiségük fejlesztésére is.

A programra 18–30 év közötti fiatalokat várnak, akiknek nem szükséges beiratkozott hallgatónak lenniük, viszont nem árt, ha kellően eltökéltek. Az utazás kilencven százalékát, a vízumot, a szállást, az étkezést, a kötelező oltásokat és a helyi közlekedést az Európai Bizottság fizeti, sőt mindezek mellett még egy kis zsebpénzt is ad.

– Azért nagyon jó lehetőség önkéntes munkát vállalni, mert a fiatalok úgy szerezhetnek külföldi tapasztalatokat, hogy biztonságban vannak, ráadásul az önéletrajzban is jól mutat – mondta Szőnyegi Krisztina, a Baranya Megyei Információs Pont munkatársa. – Mentorok és kapcsolattartók segítik a kiutazást, emellett szállást, önkéntes tevékenységet biztosítanak, illetve segítséget a beilleszkedéshez.

A nonprofit tevékenységben minimum kettő, maximum tizenkettő hónapot tölthetnek az önkéntesek, azonban hátrányos helyzetű fiatalok bevonása esetén a program időtartama minimum két hét is lehet.

– Úgy vélem, legalább fél évet érdemes kint tölteni, hiszen nem kötelező a fogadó ország nyelvét ismerni, viszont ennyi idő szükséges ahhoz, hogy az önkéntes megismerkedjen a kultúrával, a nyelvvel és kellő tapasztalatot szerezzen – folytatta Szőnyegi Krisztina.

Aki úgy dönt, önkéntes munkát vállal külföldön, neki első sorban egy akkreditált, nonprofit küldő, illetve fogadó szervezetet kell találnia. Pécsen jelenleg többek között a Baranya Ifjúságért Nonprofit Kft. foglalkozik önkéntesek küldésével. Tanácsért viszont a Baranya Megyei Európai Információs Ponthoz is érdemes fordulni.

 

Szolgálat adatbázisából ki kell választani a szimpatikus projekteket kínáló fogadó szervezeteket, majd sorban el kell küldeni nekik az idegen nyelvű önéletrajzot és motivációs levelet – magyarázta Spirk Nikoletta, a Baranya Ifjúságért Nonprofit Kft, Eurodesk koordinátora. – Azt is meg kell kérdezni, hogy aktuális-e a kiutazás.

A választható EU tagországok közül a déli államok Francia- és Spanyolország a legnépszerűbbek. Nagy Britanniát sokan a nyelv miatt kedvelik, emiatt ide nehéz kijutni, de Németországot is sokan választják úticélnak. Arról, hogy eddig Pécsről összesen hány fiatal vállalt önkéntes munkát, nincs pontos adat, de Spirk Nikoletta elmondta, náluk átlagosan hetente három – négy érdeklődő van.

A külföldi önkéntességet leginkább azoknak ajánlják, akik még nem döntötték el, hol szeretnének tovább tanulni, megakadtak az álláskeresésben vagy szeretnék bővíteni a nyelvismeretüket, vagy csak egyszerűen bővíteni szeretnék a látókörüket, önkéntesként nemzetközi tapasztalatot szereznének. A résztvevők például a környezetvédelem, kultúra és művészet, szociális szféra, sport, ifjúsági irodák és programok területén teljesíthetik a szolgálatot.

– Egy évig dolgoztam önkéntesként Franciaországban, Eill-ben – mondta Rab Eszter. – Nagyon jól éreztem magam, PR területen voltam, ezért sokat utaztam a régióban, az egész nagyon interaktív volt. Mikor kimentem nem tudtam franciául, most felsőfokon beszélem a nyelvet, igaz az elejétől kezdve franciául dolgoztam.