Pécsi ovik: bőven lesz hely

Csak oda mehetnek majd oviba, ahol laknak?

Közel tíz százalékkal kevesebb gyerek megy Pécsen oviba idén annak ellenére is, hogy kötelezővé tették a három éven felüli gyerekek intézménybe íratását. Fellélegezhetnek ugyanakkor a szülők, hiszen a csökkenés miatt egyetlen óvodát sem kell bezárni; jövőre, s azután ugyanis ismét több gyerek lehet.

hirdetés

Bár a kötelező óvodai beíratások miatt számos városban fő az önkormányzatok feje, s – például a Budapesten – új intézményeket is létre kellett hozni, Pécsen közel sincsen túlterhelve a rendszer. Ez többek között annak köszönhető, hogy az utóbbi években jóval kevesebb gyerek született, mint 2010-ben és előtte, ezzel együtt több hely is áll rendelkezésre az ovikban.

Pár éven belül nem lesz gond
Pár éven belül nem lesz gond

A pécsi önkormányzat adatai szerint 2010-ben még 1381, 2011-ben viszont már csak 1266, 2012-ben 1282, 2013-ban 1294 pécsi lakos született. Jó látható, hogy az oviból idén és jövőre kikerülők többen lesznek, mint az érkezők.

Most például még 4061 gyerek jár oviba, közel 180 csoportba, de szeptembertől iskolába megy közülük 1138, míg csak 1017 kicsit írattak be az ovikba.

Mint azt lapunknak Petren Ferencné, a pécsi önkormányzat illetékes főtanácsosa elmondta, Pécsen nem okoz különösebb változást sem most, sem a későbbiekben az új szabály. Ennek oka, hogy az óvodáskorú gyerekeknek eddig is 98 százaléka járt az intézményekbe, azaz alig volt olyan 3-5 éves gyerek, aki otthon maradt.

Idén és jövőre várhatóan azonban ismét több gyerek fog születni, viszont még így sem kell tartani a 43 városi fenntartású ovi zsúfoltságától, hiszen az önkormányzatiak mellett 14 intézmény magánóvodaként működik.

[box title=”Bővítésben nem felújításokban gondolkodnak” box_color=”#d86969″]Az utóbbi két évben több alkalommal is voltak olyan beruházások Pécsen, amelyek során emelkedhetett egy-egy intézmény férőhelyszáma. Mostantól – mivel ezt semmi sem indokolja egyelőre – energetikai felújítások várhatóak az oviknál. Az önkormányzat városi és uniós forrásokból fedezné a költségeket.[/box]