Pécsi panelházak: nem kell félni a tűztől

Rengetegen vesztették életüket a közelmúltban, amikor leégett a Grenfell Tower Londonban. A tüzet ugyan egy zárlatos hűtőszekrény okozta, de nagy szerepet játszott a katasztrófában a gyúlékony szigetelőburkolat a homlokzaton. Bár nem az angliai, de ahhoz hasonlító anyaggal fedték le nálunk is a paneleket. Kérdés, hogy akkor lenne kockázat?

hirdetés

A gyúlékony alumínium-polietilén-kompozit burkolatok is okolhatóak a londoni tragédiáért, az olcsó burkolóanyag megbosszulta magát és mintegy nyolcvan emberéletet követelt június közepén.

Nagy Emil, a Lakásszövetkezetek és Társasházak Szövetségének baranyai elnöke szerint Pécsen és az országban nincsen közvetlen veszélyeztetettség annak ellenére, hogy nálunk nem a londoni alumínium-kompozit szigetelést használták, hanem a poliuretán habbal készült burkolatokat.

A Katasztrófavédelem egy szűk évtizede változtatott az előírásokon, ami már betiltotta a poliuretán használatát és másfajta hőszigetelésre kötelezte a lakókat. Azóta fokozatosan cserélődnek ki ezek a régi anyagok.

Égő panellakás Kertvárosban – a legtöbb társasháznak már tűzálló a szigetelése, nem is terjedt tovább a tűz

A nyílászárók körül pedig legtöbb helyen már az éghetetlen kőzetgyapotot használják, így jóval nehezebben terjedhet tovább a tűz az ablakoknál.

Balatoni Árpád, a Kertváros Lakásfenntartó Szövetkezet elnöke úgy nyilatkozott, a pécsi panelek már megépítésükkor 99%-ban az EPS-lapokkal – úgynevezett expandált polisztirol, polisztirolhabból készültek –, így abszolút nem kell tartani attól, hogy azok könnyen lángra kaphatnak.

Ezeknek a tűzvédelmi besorolása E, ami a szakma szabályai szerint azt jelenti, hogy nem gyúlékony, nem tűzveszélyes. Ráadásul a 2009-es tragikus miskolci paneltűz után fokozottan ügyelnek a panelek helyes burkolására.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője lapunknak elmondta, hazánkban a középmagas és magas épületek, függetlenül koruktól, tűzvédelmi szempontból megfelelő állapotban vannak.

– A hatóság nem írja elő, hogy konkrétan milyen hőszigetelő anyagot alkalmazzanak, csak szigorú biztonsági követelményeket állít vele szemben. Bármelyik anyag megfelelő abban az esetben, ha megfelel a követelményeknek. Itthon leginkább polisztirol és ásványgyapot szigetelőanyagokkal dolgoznak – mondta.

Az új építésű lakások esetében már az építési terveket engedélyeztetni kell a katasztrófavédőkkel, hogy az épületben a tűz kialakulásának esélye minimális legyen. De a biztonsági követelmények régebben ugyanilyen szigorúak voltak, így attól, hogy egy lakóház régebben épült, még nem jelenti azt, hogy kevésbé biztonságos.

A menekülési útvonal szabadon hagyása az egyik legfontosabb tűzvédelmi előírás

Egyébként a harminc méternél magasabb épületeket kétévente ellenőrzik a tűzoltók. A katasztrófavédők azonban sokszor találnak apróbb szabálytalanságokat a körfolyosók, a lépcsőházak, liftek, menekülési útvonalak vizsgálatakor.

A balesetek, tűzesetek leginkább emberi gondatlanságból születnek, gyakran szűkítik a menekülési útvonalat, vagy rácsokat helyeznek fel a betörők ellen, ami aztán a saját menekülésüket nehezíti meg tűz esetén – mondta.