Jól megy a maszek “parasztparkolós” feljelentgetés

Egy tipikus eset az egyik pécsi Tesco parkolójában

Az úgynevezett „parasztparkolókat” összegyűjtő országos és lokális honlapok ma nagyon népszerűek, és bizony a pécsi parkolók rémeit bemutató Facebook-csoportnak is vannak követői szép számmal. Ők pedig felháborodnak, nevetnek, vagy épp fenyegetőznek. Egy biztos, a „parasztparkolás” felszítja a pécsiek kedélyét is, de vajon mire jó az össznépi feljelentgetés?

hirdetés

Ha valaki nem parkol szabályosan, az alapvetően mindenki számára érdekes valamilyen szinten. Nyilván a legkellemetlenebb akkor tud lenni a dolog, ha kocsival vagyunk és leparkolnánk valahova, de nem tudunk, mert valaki épp úgy gondolta, hogy szép ferdén áll be a helyére. De nem kell ahhoz autóval furikázni, hogy egy szabálytalanul várakozó jármű felkeltse az érdeklődésünket, hiszen ha az utcán sétálva látunk egy-két meredek parkolási kísérletet, akkor is fel tudunk háborodni, vagy épp ki tudjuk nevetni a delikvenseket. De mi a célja egy olyan Facebook-oldalnak, ahol az ilyen eseteket tucatjait osztják meg a pécsiek?

 

Egy tipikus eset az egyik pécsi Tesco parkolójában
Egy tipikus eset az egyik pécsi Tesco parkolójában – drága autó, nagy autó, szabálytalan, viszont ezzel kinek ártott?

A „Paraszt Parkoló Pécs” nevű oldal szerkesztője – névtelenségét kérve – lapunknak elmondta, hogy a honlap ötletét azok a korábban megjelent újságcikkek és más, ezzel a problémával foglalkozó gyűjtőportálok adták, amelyeken a szabálytalan parkolásokról készült képekkel sokkolták – vagy épp szórakoztatták – a vezetőket és azokat, akiket érdekel ez a jelenség. Bárki küldhet nekik képeket egyébként, de természetesen ők is fotózzák a parkolókat.

A plázánál is parkolnak rendesen
A plázánál is parkolnak rendesen – viszont ki ne szeretne egy kis árnyékot igazából a tök üres parkolóban?

Az üzenetekből és a hozzászólásokból az oldal gazdája azt szűrte le, hogy az embereket az zavarja, hogy akadnak olyan sofőrök a városban, akik azt képzelik, hogy bárhol és bármikor megállhatnak, parkolhatnak, mert vagy nem foglalkozik a rendőr vele, vagy nem érdekli a büntetés sem, és az sem, ha másokat ezzel szabálytalanságra kényszerít, vagy esetleg balesetveszélyes helyzetet alakít ki.

Érdemes nézni a táblát
Érdemes nézni a táblát – bár ki tudja, mikor, ki és miért rakta ki?

Épp ezért az oldal célja az – hangsúlyozta –, hogy a segítségével, a létezésével talán egy kicsit jobban odafigyelnek majd az emberek arra, hogy miként parkolnak, ha tudják, hogy bárki, bármikor lefényképezheti őket, és megoszthatja, közszemlére teheti a szabálytalanságukat, a nemtörődömségüket. Így talán a szégyenérzetet is felkeltik a felelőtlen autósokban – tette hozzá.

A Csillag köz betelt
A Csillag köz betelt – mégis itt hova álljanak, ha nincs hely?

Persze lehet, hogy sok sofőr elszégyelli magát és elgondolkozik a képek láttán, de bizony sokan nem ennyire belátóak. Az oldal gazdája nem hiába nem árulta el ugyanis lapunknak a nevét, hiszen elmondása szerint esélyes lenne, hogy személyesen is zaklatni kezdenék. Nem lenne meglepő, hiszen már így is számos alkalommal kapott fenyegető üzeneteket a Facebook-oldalon olyan pécsiektől, akiknek nem tetszik, hogy szembesítik őket a figyelmetlenségükkel.

Kérdésünkre az oldal vezetője elmondta, hogy természetesen benne van a pakliban az is, hogy a képen épp parasztul parkoló autó sofőrje mondjuk sietett valahova, vagy egyéb komoly indokkal parkolt le rosszul, rossz helyen. Azt azonban hozzátette, hogy a fényképek nagy részénél kiderül, hogy nem a sietség volt az ok, hanem a “nekem ezt is szabad” elve.

Végezetül kiemelte, hogy az oldal nem egyszerű rosszindulatból gyűjti a szabálytalankodókat, az egész lényege ugyanis az, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy az autósoknak illene figyelniük egymásra, és arra, hogy szándékosan ne kényszerítsék szabálysértő, vagy épp balesetveszélyes helyzetbe társaikat.

Azt viszont hozzátehetjük,  néha elgondolkodhatunk azon is, lehet hogy nem a parkoló autósokkal, hanem éppen a táblákat elhelyező szakemberekkel, vagy éppen a saját lelkiismeretünkkel is érdemes lenne elbeszélgetni, hogy vajon jó helyen van az a tábla, és vajon mi is egy forró napon a tök üres parkolóban nem az árnyékot keresnénk? És vajon a névtelen feljelentgetés a megoldás erre, az egyenes  és kulturált beszéd helyett?