Pécsi polgármestertől kapták, most felújítják!

Javában folynak a Pécsi Tudományegyetem Rákóczi úti épületének külső felújításai: a városképi szempontból is fontos épület nyár végére teljesen megszépülhet.

hirdetés

Felállványozták és megkezdődött a munka a PTE Rákóczi úti tömbjén: a közgazdaságtudományi karnak otthont adó épület homlokzata hamarosan teljesen megszépül. Ez már csak azért is fontos, mert az 1910-es években épült létesítmény jelentős városképi szempontból, hiszen gyakorlatilag ez a műemlék jelenti a belváros kapuját.

Már javában folynak a munkák

Mint az egyetemtől megtudtuk, a Rit-Rock Kft. a munka kivitelezője, összesen 1480 négyzetméternyi falfelület megújításáról kötött szerződést, a munka közel 27 millióba kerül.  A homlokzat mellett ugyanakkor az évek alatt elhasználódott toronyterasz burkolatát és a zászlótartókat is felújítják. A munkálatok a tervek szerint augusztus közepére fejeződnek be, így a szeptemberi 1-i 650 éves jubileumi ünnepségre már méltó külsőt kap ez az egyetemi épület is.

A tervek szerint nyár végére fejezik be

Ráadásul nem ez az egyetlen jelentős beruházás a Rákóczi úti egyetemi épülettömbben, mivel csütörtökön adják át a megújult egyetemi díszaulát, a Halasy-Nagy József termet, amely többek között ünnepi szenátusi ülések, doktor- és díszdoktoravatók helyszíne.

A polgármester adta az egyetemnek
Az egyetem Rákóczi úti tömbje az 1910-es években épült, eredetileg állami főreáliskolának, Pilch Andor tervei alapján. A trianoni békediktátumot követően 1923-ban költözött ebbe az épületbe a Magyar Királyi Erzsébet Tudományegyetem is Pozsonyból, a Rákóczi úti tömböt Nendtvich Andor pécsi polgármester ajánlotta fel a város nevében. A ma a közgazdasági képzésnek otthont adó épületet azóta többször felújították, a legutóbbi, nem teljes rekonstrukciót 2003-ban az azóta felszámolással megszűnt Baucont Zrt. végezte.