A pécsi Tescókban vasárnap és éjszaka sem áll meg az élet

A Tesco munkái mindig népszerűek nyáron

Aki esetleg azt hitte, hogy ezentúl vasárnap mindenhol megáll majd az élet – és vele együtt a munka – az bizony tévedett. Persze, lesznek nyitva vasárnap is boltok, de mi a helyzet a nagyobb üzletekkel, hiper- és szupermarketekkel? A nagy részük ugyan zárva lesz, de a kérdés az, hogy mikor töltik fel ezeket az üzleteket áruval? Eddig ezeket az üzletkomplexumokban ezt a munkát ugyanis – így vagy úgy -, vásárlókkal vagy anélkül megteszik. 

hirdetés

A vasárnapi zárva tartás leginkább azoknak a szuper- és hipermarketeknek zavar be, ahol vasárnap sem áll meg az élet. Mert hát mi lesz azokkal a dolgozókkal, akik eddig a hét utolsó napján is húzták az igát? És mikor tudják feltölteni az üzletet áruval, mikor tudnak felkészülni a következő hétre, ha ezentúl az éjjel-nappal nyitva tartók sem tarthatnak nyitva egész nap? Eddig leginkább vasárnap este került új áru a hiper- és szupermarketek polcaira, most azonban sok minden meg fog változni ezzel kapcsolatban.

Vasárnap este is melóznak
Vasárnap este is melóznak

Nézzük meg példának okáért a vasárnap is nyitva tartó Makay István utcai Tescoáruházat. A legnagyobb pécsi Tescóban vasárnaponként eddig több mint 60 fő dolgozott, közülük körülbelül 10 dolgozó éjszakánként. A március 15-én életbe lépett törvénynek megfelelően azonban szombat éjszaka és vasárnap napközben senki nem fog dolgozni az áruházban.

De mi a helyzet az éjszakai árufeltöltéssel? A Tescóban a hét vasárnap 22 órától indul, a munkát pedig egy több mint 10 fős esti műszak vitte eddig, de ezen a létszámon a Tesco – a hétvégi forgalom várt megnövekedése miatt – még 20 százalékkal emeltek is. Hozzátették, a beosztásokban a csütörtöktől szombatig terjedő időszakra helyezték a hangsúlyt. A vasárnap éjszakai árufeltöltés eddig egyébként 22 órától hétfő reggel fél 7-ig tartott, mostantól azonban többen végzik a munkát, de tovább is tart majd a feltöltés, egészen reggel 9 óráig.

Emlékezetes, hogy annak idején részben azzal a logikus lépéssel is magyarázták a nagyáruházak éjszakai nyitva tartását, hogy az árufeltöltés miatt így is van munka a hipermarketekben, most gyakorlatilag annyi történik, hogy zárt ajtók mögött teszik ezt meg, hiszen az új, önkiszolgáló pénztárak felügyelete is minimális személyzetet igényel pluszban.